Właściwości zdrowotne grzybów. Zastosowanie grzybów w profilaktyce, walce z rakiem, antybiotykoopornymi bakteriami i wirusami

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Grzyby to nie tylko smaczny składnik dań, bo również niezwykle cenny składnik diety. Właściwości grzybów obejmują m.in. działanie stymulujące odporność organizmu, obniżające poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a nawet przeciwbólowe i chroniące wątrobę! Sprawdź, jakie korzyści zapewnia jedzenie 15 gatunków grzybów, zarówno leśnych, jak i hodowlanych! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Grzyby to nie tylko smaczny składnik dań, bo również niezwykle cenny składnik diety. Właściwości grzybów obejmują m.in. działanie stymulujące odporność organizmu, obniżające poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a nawet przeciwbólowe i chroniące wątrobę! Sprawdź, jakie korzyści zapewnia jedzenie 15 gatunków grzybów, zarówno leśnych, jak i hodowlanych! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. strelok/123RF
Udostępnij:
Grzyby to niedocenione źródło związków zwalczających komórki nowotworowe, a także wirusy, bakterie i inne chorobotwórcze mikroby. Zarówno grzyby jadalne, jak i te stosowane wyłącznie w celach medycznych, nie tylko chronią organizm przed rozwojem chorób zapalnych, ale też wspomagają ich leczenie. Sprawdź, które z grzybów europejskich i azjatyckich mają najcenniejsze właściwości i jakich terapiach są stosowane.

Grzyby są nie tylko smacznym składnikiem potraw – wiele z nich, w tym te kulinarnie, to wciąż niedocenione źródło leczniczych związków, które chronią organizm przed chorobami rozwijającymi się na tle zapalnym, a także wspomagają ich leczenie.

W medycynie Azji stosuje się ponad 100 odmian grzybów leczniczych, głównie w chorobach płuc i raku. W Japonii i Chinach są uznawane za skuteczny lek przeciwnowotworowy i stosowane z powodzeniem od ponad 30 lat, zwłaszcza wspomagająco przy chemioterapii i naświetlaniach. Pozyskiwane z nich ekstrakty i substancje czynne nie tylko zmniejszają szkodliwe efekty tych zabiegów, ale też zapobiegają nawrotom choroby i wydłużają życie pacjentów.

Grzyby – zarówno te leśne, jak i hodowlane, znane są z właściwości immunomodulujących, ochronnych w stosunku do wątroby, przeciwbólowych, przeciwcukrzycowych, przeciwmiażdżycowych, zwalczających wirusy, bakterie, a nierzadko też grzyby chorobotwórcze.

Gatunki lecznicze mogą być stosowane w ramach trapii wspomagającej razem z antybiotykami i szczepionkami, a przy tym są całkowicie bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży (z wyjątkiem uszaka bzowego i pokrewnych mu gatunków).

Sprawdź, na jakie problemy zdrowotne pomagają grzyby należące do 15 najcenniejszych gatunków!

Zobacz także:

ZOBACZ: Za co można dostać mandat podczas zbierania grzybów?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie