Jak przygotować wigilijne potrawy w lekkiej wersji?
Tradycyjne dania, które spożywamy podczas wigilijnej kolacji, są postne, ale niestety zapewniają niemałą dawkę kalorii. To dlatego, że kawałki karpia, dorsza lub łososia są często panierowane, a następnie smażone na oleju (lub maśle), który bułka tarta i mąka chłoną niczym gąbka. Kaloryczność śledzi natomiast zwiększa zalewa z tłustej śmietany lub oleju, a lekka zupa grzybowa staje się cięższa za sprawą kaszy, ziemniaków i zabielenia śmietanką.
Oczywiście trzy dni świątecznego folgowania sobie nie spowodują, że od razu przytyjemy kilka kilogramów. Przecież na wygląd naszej sylwetki pracujemy przez cały rok. Ponieważ z powodu pandemii, większość osób zasiądzie do wigilijnej kolacji w kameralnym gronie i samodzielnie przygotuje tradycyjne dania, warto zadbać o to, by wykonać je w zdrowszych i odchudzonych wersjach. Pozwoli to nie tylko oszczędzić sporo kalorii, ale również czuć się lekko i uniknąć świątecznej niestrawności.
Podpowiadamy aż 12 porad, by odchudzić tradycyjne wigilijne potrawy!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna