Wegańskie dania na Wielkanoc i nie tylko
We wstępie do książki Alicja Rokicka zapewnia, że świąteczny stół weganina lub weganki może tak samo uginać się od pyszności, jak ten tradycyjny. Rezygnacja z mięsa nie sprawia, że jedzenie będzie niedobre i monotonne. Kuchnia polska nie zawsze miała mięso w regionalnych daniach, a wiele z nich może być śmiało jedzona przez wegan. Alicja Rokicka, czyli autorka bloga Wegan Nerd stworzyła przepisy nie tylko na potrawy w wegańskiej wersji, ale też korzystała z polskich składników i podkreślała ich smak rodzimymi przyprawami, np.: majerankiem.
Kliknij w przycisk, aby przejść do galerii
Sprawdź też: Tyle kalorii mają tradycyjne wielkanocne potrawy i produkty
- Polska kuchnia kojarzy mi się również z konkretnymi przyprawami. Zdecydowanie pachnie majerankiem. Używam go bardzo dużo. Do regionalnych przypraw zaliczamy jeszcze suszone jagody jałowca, charakterystyczny aromat liści laurowych i ziela angielskiego. Nie wolno zapominać o polskich grochach i fasolach. Występuje wiele odmian, ale moją ulubioną i bardzo łatwo dostępną jest biała fasola jaś tyczny. Najlepszy to ten wielki, który po namoczeniu ma rozmiar dorodnego bobu. Z fasoli można wyczarować najznakomitsze potrawy, jest tania i bardzo pożywna – przekonuje autorka książki.
Przepis na pieczeń z soczewicy z musztardą
Składniki:
- 300g suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula lub kawałek pora
- 2 łodygi selera naciowego
- 1-2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy* + 2 łyżki do posmarowania
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki mielonego lnu
- 2 -4 łyżki mąki (obojętnie jaka)
- kilka łyżek oleju
- sól
Jak zrobić wegańską pieczeń?
Przygotowanie:
- Soczewicę zalej najlepiej osoloną wodą i zostaw na 2h. Wymień wodę i gotuj do miękkości. Niech soczewica będzie miękka, ale niech się nie rozpada. Najlepiej ugotuj soczewicę w dużej ilości wody, pilnuj jej i próbuj. Przenieś na sitko i zostaw do całkowitego odcedzenia.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Marchewkę obierz i pokrój drobno.
- Łodygi selera przekrój na długości na pół i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę oraz liście laurowe.
- Smaż 4 minuty i dodaj marchewkę i seler.
- Dodaj posiekany drobno czosnek.
- Duś aż warzywa zmiękną około 20 minut. Możesz lekko podlać wodą, ale dopilnuj potem by odparowała.
- Pod koniec duszenia dodaj wszystkie przyprawy. Przemieszaj i zdejmij z kuchenki.
- Wyciągnij liście laurowe.
- Przygotuj miskę.
- Przenieś do miski soczewicę. Zacznij ją zgniatać rękami lub ubijakiem. Chcemy by się rozpadła. Nie blenduj.
- Dodaj warzywa z patelni i dobrze je w mieszaj.
- Dodaj musztardę, ocet, len i 2 łyżki mąki i 2 łyżki oleju.
- Wszystko wmieszaj. Masa powinna być zwarta, ale nie za sucha. Powinna dać się formować.
- Jeśli jest za mokra (to zależy od tego, jak była ugotowana soczewica i czy dobrze ją odcedziłaś/eś) dodaj więcej mąki. Nie przesadź z mąką, bo pieczeni straci na smaku i strukturze.
- Jeśli z kolei masa jest bardzo sucha, nie klei się, a rozpada, dodaj 2 łyżki oleju.
- Spróbuj i dopraw solą, octem lub daj więcej papryki.
- Przygotuj blaszkę. U mnie kwadrat 20x20.
- Na dno połóż kawałek papieru do pieczenia. Boki posmaruj olejem lub wegańskim masłem.
- Przenieś masę. Wyrównaj.
- Wierzch posmaruj musztardą.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut. Brzegi powinny być rumiane.
- Przed krojeniem odczekaj 10 minut.
- Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.
Przepis udostępniony dzięki uprzejmości Alicji Rokickiej.
Patelnie w najlepszych cenach
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: