3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest...
fot. kesu87/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Czerwone mięso

Mowa tu oczywiście o wołowinie. Mimo że czerwone mięso jest źródłem białka, żelaza, cynku oraz witaminy B12 należy je ograniczyć, ponieważ zawiera również spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, co przyczynia się do wzrostu cholesterolu we krwi. Nie należy spożywać więcej niż 350-500 g czerwonego mięsa tygodniowo.

Smażenie mięsa wołowego dodatkowo zwiększa ilość nasyconych kwasów oraz kaloryczność posiłku. Warto zastąpić czerwone mięso chudymi kawałkami kurczaka, indyka lub wieprzowiny bez widocznych pasm tłuszczu.

Zobacz również

Młyny Stoisław Koszalin - MKS Urbis Gniezno 32:31

Młyny Stoisław Koszalin - MKS Urbis Gniezno 32:31

Wycince drzew przy Parku Śląskim sprzeciwiła się również chorzowska prokuratura

Wycince drzew przy Parku Śląskim sprzeciwiła się również chorzowska prokuratura

Polecamy

WHO alarmuje: ptasia grypa wykryta w mleku! Czy zagraża człowiekowi?

WHO alarmuje: ptasia grypa wykryta w mleku! Czy zagraża człowiekowi?

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Alergie i nowotwory mogą być ich objawem. PNO trudno rozpoznać

Tysiące euro za leżenie. To eksperyment we współpracy z NASA

Tysiące euro za leżenie. To eksperyment we współpracy z NASA