Zabójcze dla wątroby. Odstaw to, a wkrótce poczujesz się lepiej. Hepatolog poleca najlepsze produkty do jedzenia na regenerację wątroby
Dieta wysokobiałkowa to najgorsze menu dla wątroby
Chociaż jedna pierwszych diet proteinowych Pierre’a Dukana odchodzi do lamusa, jej popularność w pewnych grupach nie słabnie. Obiecując szybkie efekty zyskuje uwagę osób, które chcą się odchudzić, nie rezygnując z produktów zakazanych w racjonalnych jadłospisach. Nie trzeba bowiem rezygnować z mięsa, jajek czy ryb – wręcz przeciwnie, stają się one głównym składnikiem menu, wypierając nielubiane przez wielu warzywa i owoce. Niewielkim poświęceniem wydaje się też rezygnacja z chleba, makaronu czy ziemniaków.
Problem w tym, że organizm może przyswajać jedynie niewielkie ilości białka naraz. Nadmiar jest przekształcany w tłuszcze, a efektem ubocznym ich spożywania jest szereg związków obciążających i uszkadzających z czasem komórki wątroby.
Zamiast więc ograniczać węglowodany na rzecz białek, lepiej zrezygnować z cukrów i oczyszczonej mąki. Taka dieta daje podobne rezultaty do diety wysokobiałkowej, choć w nieco dłuższym terminie. Nagrodą będzie zaś mniejsza tendencja do odzyskiwania straconych kilogramów, bo tak właśnie jest przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie.