To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz rzodkiewkę. Poznaj właściwości zdrowotne tego chrupiącego warzywa. Jest zdrowe?

Katarzyna Kulik-Libuda
Katarzyna Kulik-Libuda
Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Szczególnie chętnie jemy ją wiosną. Jak rzodkiewki wpływają na nasz organizm? Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze, witaminy i minerały zawiera to warzywo.PRZEJDŹ DALEJ >>>
Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Szczególnie chętnie jemy ją wiosną. Jak rzodkiewki wpływają na nasz organizm? Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze, witaminy i minerały zawiera to warzywo.PRZEJDŹ DALEJ >>>Pixabay
Rzodkiewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Szczególnie chętnie jemy ją wiosną. Jak rzodkiewki wpływają na nasz organizm? Sprawdziliśmy, jakie wartości odżywcze, witaminy i minerały zawiera to warzywo. Zobacz to w naszej galerii!

Rzodkiewka jest uprawiana w wielu regionach świata. W Polsce występuje głównie jako roślina uprawna, lecz przejściowo dziczeje. W uprawie występuje wiele jej odmian. Również rzodkiew czarna i rzodkiew japońska to odmiany rzodkiewki.

Rzodkiewka to roślina jednoroczna lub dwuletnia. Sezon na polskie rzodkiewki trwa od wiosny do jesieni.

To roślina miododajna i dobre źródło pyłku dla pszczół.

Rzodkiewka ma mało kalorii, za to ma sporo niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. 1 sztuka dostarcza zaledwie 3 kilokalorie. Warto wiedzieć, że poza korzeniem, jeść można również liście i kiełki rzodkiewki.

Jakie dokładnie właściwości ma rzodkiewka? Kto powinien jeść ich najwięcej? Sprawdź to w naszej galerii:

Kto nie może jeść rzodkiewki?

Z powodu dużej zawartości (szczególnie w rzodkwi czarnej) olejków gorczycowych, glikozydów i kwasów organicznych nie może być ona spożywana przez ludzi z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, przy zapaleniu wątroby, przewodu pokarmowego i ciężkich chorobach serca i nerek. Pediatrzy nie zalecają włączania rzodkiewek do diety dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: wydawca@glos.com

Choć owoce i warzywa powinny stanowić bazę naszej codziennej diety, musimy mieć świadomość, że te pochodzące z nieekologicznych upraw, mogą zawierać ślady pestycydów. Zobacz na kolejnych slajdach, które produkty mają ich najwięcej.

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej p...

Obserwuj nas także na Google News

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz rzodkiewkę. Poznaj właściwości zdrowotne tego chrupiącego warzywa. Jest zdrowe? - Głos Wielkopolski

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia