Te zioła warto mieć w kuchni. Wzmocnią smak potraw, pomogą na niestrawność, wzdęcia i zgagę. Które zioła warto włączyć do diety?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. kerdkanno/123RF
Udostępnij:
Zioła to naturalne przyprawy, które podkręcają smak potraw i nadają im charakterystycznego aromatu. Dodatkowo wpływają korzystnie na układ pokarmowy, a już nawet niewielki dodatek ziół wspomaga trawienie tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Podpowiadamy, jakie świeże zioła warto mieć w kuchni i podajemy ich właściwości zdrowotne.

Spis treści

Zioła nie tylko pięknie pachną i wzmacniają smak, ale i pomagają. Poznaj lecznicze działanie ziół

Rośliny zielarskie zawierają wiele bioaktywnych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ich działanie rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie zwiększają wydzielanie śliny, natomiast w kolejnych etapach przewodu pokarmowego pobudzają produkcję kwasów żołądkowych i żółci. Dzięki tym właściwościom ułatwiają trawienie produktów ciężkostrawnych.

Co sprawia, że zioła korzystnie wpływają na zdrowie? To głównie zasługa związków zawartych w ziołach, takich jak:

  • alkaloidy – w niskich stężeniach wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, nasenne i znieczulające,
  • glikozydy – wykazują działanie przeczyszczające, ściągające oraz nasercowe – spowalniające pracę serca i zwiększające siłę skurczu,
  • substancje śluzowe – działają ściągająco i osłaniająco,
  • gorzkie substancje roślinne – mają działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych i zwiększające apetyt,
  • olejki eteryczne – działają przeciwbólowo, rozluźniająco, ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, odkażająco i przeciwgorączkowo,
  • flawonoidy – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, moczopędne, ściągające, ochronne, szczególnie przed promieniowaniem UV.

Te zioła warto mieć w kuchni. Wspierają pracę całego organizmu

Zioła nadają potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. To dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji aktywnych wspierają także układ pokarmowy i likwidują wiele dolegliwości.

Zobacz zioła, które wspierają leczenie wielu dolegliwości

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

USP Zdrowie

Multilac 10 kaps.

34,80 zł9,35 zł-73%
miejsce #2

Aflofarm

Aflofarm Eliminacid 30 tabletek

29,99 zł16,99 zł-43%
miejsce #3

Bayer

Dicoflor 60 20 kaps.

36,90 zł24,80 zł-33%
miejsce #15

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #16

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie