4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Pomarańcze, mandarynki, cytryny i inne owoce cytrusowe

Dostarczają przede wszystkim witaminę C, a także szereg flawonoidów, czyli związków antyoksydacyjnych i olejków eterycznych. Kwercetyna, naringeryna, rutyna i hesperedyna to nie jedyne z substancje o działaniu przeciwzapalnym, bo limonen najobficiej występujący związek olejku eterycznego cytrusów, również wykazuje takie działanie.
Cytrusy to dobre źródło witaminy C, która chroni przed infekcjami, ale nie skraca znacząco czasu ich trwania:
• 100 g pomelo dostarcza 61 mg kwasu askorbinowego,
• 100 g pomarańczy – 54 mg,
• 100 g grejpfrutów – 31 mg,
• 100 g mandarynek – 22 mg.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wynosi dla kobiety 75 mg, a dla mężczyzny – 90 mg.

Zobacz również

Pogoda na wiosnę i pierwszą połowę wakacji 2024. Długoterminowa prognoza od IMGW

Pogoda na wiosnę i pierwszą połowę wakacji 2024. Długoterminowa prognoza od IMGW

Weekend w Toruniu. Wielkanocne zdobienie pisanek i szukanie zająca!

Weekend w Toruniu. Wielkanocne zdobienie pisanek i szukanie zająca!

Polecamy

Wycofany popularny lek na kaszel i zatoki. Może zawierać szkło!

Wycofany popularny lek na kaszel i zatoki. Może zawierać szkło!

Trend z TikToka, który może prowadzić do głuchoty. Tak nie usuwaj woskowiny!

Trend z TikToka, który może prowadzić do głuchoty. Tak nie usuwaj woskowiny!

Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce

Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce