4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Są odpadem przy produkcji oczyszczonej mąki, jednak wciąż...
fot. congerdesign/pixabay.com

Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić

Pozornie zdrowe – otręby zbożowe

Są odpadem przy produkcji oczyszczonej mąki, jednak wciąż zachwala się ich wartości zdrowotne. W rzeczywistości to produkt, który warto omijać (na zdjęciu z prawej strony). Powodem jest zbyt wysoka zawartość błonnika, w którym przeważa frakcja nierozpuszczalna w wodzie (zwłaszcza w tych pszennych) o działaniu podrażniającym jelita. W błonniku tym występuje duża ilość fitynianów, które uniemożliwiają wchłanianie związków mineralnych.

Wbrew podawanym informacjom, że otręby są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu czy wapnia, tak naprawdę powodują one ujemny bilans tych składników w organizmie. Fityniany wiążą bowiem pierwiastki obecne w treści pokarmowej, uniemożliwiając ich przyswajanie. Zamiast więc dosypywać otręby do potraw, lepiej sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe zawierające wszystkie składniki ziarna (na zdjęciu z lewej) – w ten sposób znacznie trudniej przedawkować błonnik.

Zobacz również

Drużyna Marcina Ociepy walczy o miejsca w radzie miasta i sejmiku. Takie mają pomysły

Drużyna Marcina Ociepy walczy o miejsca w radzie miasta i sejmiku. Takie mają pomysły

Stare Bogaczowice przed II wojną światową

Stare Bogaczowice przed II wojną światową

Polecamy

Trend z TikToka, który może prowadzić do głuchoty. Tak nie usuwaj woskowiny!

Trend z TikToka, który może prowadzić do głuchoty. Tak nie usuwaj woskowiny!

116 111 – telefon zaufania dla dzieci i młodzieży

116 111 – telefon zaufania dla dzieci i młodzieży

Polscy lekarze oczyszczają krew ze złego cholesterolu! „Jednorazowo nawet 70 proc.”

Polscy lekarze oczyszczają krew ze złego cholesterolu! „Jednorazowo nawet 70 proc.”