6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa...
fot. yelenayemchuk/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Wielogodzinne moczenie

Kilkugodzinne moczenie obranych warzyw, bulw lub mięsa przyczynia się do strat cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie. W konsekwencji obniża się w nich zawartość witamin z grupy B, witaminy C, a także polifenoli, które chronią organizm przed chorobami serca. Podczas przetrzymywania w płynie wymienione substancje przechodzą z produktu do wody, którą przed gotowaniem zwykle wylewamy. Co więc robić, aby nie dopuścić do strat? Różnorodne warzywa, ziemniaki oraz mięso wystarczy tylko opłukać pod bieżącą wodą i od razu umieszczać w gotującej się wodzie.

Wyjątek od tej reguły stanowią suche nasiona roślin strączkowych. Ciecierzycę, soczewicę, groch i fasolę, należy przed gotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. 12 godzin lub we wrzątku przez 2 godziny, ponieważ skraca to czas ich gotowania oraz zwiększa strawność zawartych w nich składników.

Zobacz również

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Unijny onkobus przejechał przez Polskę. Skorzystało prawie 14,5 tys. osób

Polecamy

Najlepszy koktajl na anemię. Ten napój to prawdziwa bomba żelaza

HIT DNIA
Najlepszy koktajl na anemię. Ten napój to prawdziwa bomba żelaza

Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek

GORĄCY TEMAT
Palenie to główny problem w Polsce. Ekspert wskazuje skuteczny lek

Zwróć na to uwagę pod prysznicem. To może być objaw demencji

Zwróć na to uwagę pod prysznicem. To może być objaw demencji