10 z 11
Poprzednie
Następne
Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie
Złe przechowywanie. W jakich warunkach trzymać zdrowe produkty?
Wartości odżywcze wielu produktów, a także ich aromat ulegają pogorszeniu w nieodpowiednich warunkach. To zwłaszcza zbyt wysoka temperatura przechowywania, dostęp powietrza, światła dziennego czy wilgoci. Przykładem są mąki, kasze i przetwory zbożowe w przezroczystych słoikach trzymane np. na blacie kuchennym czy półce przy oknie.
Bardzo często nie trzymamy w lodówce tych produktów, które zawierają szybko degradujące się składniki. To m.in. żywność bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: zwłaszcza orzechy, pestki, oleje tłoczone na zimno czy masła orzechowe, a ponadto aromatyczne przyprawy korzenne.