4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

71-latek padł ofiarą oszustwa. Stracił prawie 400 000 złotych

71-latek padł ofiarą oszustwa. Stracił prawie 400 000 złotych

Wielkie emocje na gali talentów w Starachowicach. Oto zwycięzcy [ZDJĘCIA]

Wielkie emocje na gali talentów w Starachowicach. Oto zwycięzcy [ZDJĘCIA]

Polecamy

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Masz zaparcia i zły nastrój? Wypróbuj ten napój. To tani balsam dla jelit i skóry

Alergen roku 2024. Uwaga, zagraża nie tylko uczulonym!

Alergen roku 2024. Uwaga, zagraża nie tylko uczulonym!

Przykra dolegliwość podczas okresu. Jak sobie radzić?

Przykra dolegliwość podczas okresu. Jak sobie radzić?