3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie...
fot. 1314997/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E 433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80, P80)

Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie stabilizuje kropelki tłuszczu mlecznego i zapobiega zmianom ich konsystencji, a także w wyrobach cukierniczych, produktach dietetycznych, gumach do żucia, sosach, produktach zastępujących posiłki i innych gotowych wyrobach, a ponadto w lekach, suplementach diety i kosmetykach.

Z badań wynika, że związek ten sprzyja rozwojowi niebezpiecznych bakterii Escherichia coli, które dodatkowo są też częstym zanieczyszczeniem surowców odzwierzęcych i należy do najczęstszych powodów zatruć pokarmowych.

Ten i inne emulgatory (m.in. podobny polisorbat 40 czy 20), które również dodaje się do wymienionych produktów, ułatwiają przenikanie szkodliwych bakterii przez śluzówkę jelita, która w normalnych warunkach jest skuteczną barierą ochronną. Sprawia również, że łatwiej powstające pod ich wpływem komórki nowotworowe szybciej się dzielą, a rzadziej obumierają.

Zobacz również

Weekend pełen emocji na Podkarpaciu: Najciekawsze imprezy 19-21 kwietnia

Weekend pełen emocji na Podkarpaciu: Najciekawsze imprezy 19-21 kwietnia

Pałac w Ponarach nad bajecznym Jeziorem Narie, nadal czeka na swoją szansę

Pałac w Ponarach nad bajecznym Jeziorem Narie, nadal czeka na swoją szansę

Polecamy

Tak będzie wyglądać in vitro po polsku. To najnowsze ustalenia

Tak będzie wyglądać in vitro po polsku. To najnowsze ustalenia

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

Jedziesz do sanatorium, przygotuj się na wydatki! Od 1 maja będzie drożej

Jedziesz do sanatorium, przygotuj się na wydatki! Od 1 maja będzie drożej