Szkodliwe dodatki w żywności. 8 związków, których lepiej unikać. Sprawdź, w jakich są produktach!

Anna Rokicka-Żuk
Wśród dodatków do żywności nie ma wielu takich, które powodują silne efekty uboczne, co często dotyczy głównie osób z nadwrażliwością pokarmową. Wiemy m.in., że wzmacniacze smaku, takie jak glutaminiany (i pokrewny chemicznie słodzik aspartam) sprzyjają bólom głowy, a konserwanty takie jak dwutlenek siarki, benzoesany czy sorbiniany, a także sztuczne barwniki (m.in. karmin czy annato) wywołują reakcje alergiczne. Z kolei azotyny sprzyjają pojawieniu się świądu skóry i wysypek, a także łatwo przekształcają się w rakotwórcze związki. Natomiast sztuczne słodziki zaburzają glikemię i prowadzą do wzrostu masy ciała. To jednak problemy już nagłośnione, a szkodliwych „E” jest więcej! Za mało uwagi poświęca się za to dodatkom półsyntetycznym oraz pozyskiwanym z naturalnych produktów, a przez to uznanym za niegroźne. Najnowsze badania sugerują, że etykiety pewnych wysokoprzetworzonych produktów warto czytać ze szczególną uwagą, i unikać częstego spożywania konkretnych występujących w nich związków chemicznych – sprawdź, jakich! rawpixel/pixabay.com
Dodatki do żywności nie cieszą się dobrą sławą, choć wiele z nich jest całkiem bezpiecznych dla zdrowia. Najnowsze badania wskazują jednak na kilka z powszechnie stosowanych substancji dodatkowych, które wbrew dotychczasowym przekonaniom wcale nie są obojętne dla organizmu. Sprawdź, które związki i zawierające je produkty mogą szkodzić!

Jakie błędy najczęściej popełniamy nosząc maseczki?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

E- 407, dlaczego jest stosowany np.jako zagęstnik, śmietana, konserwy mięsne itd.po co ta trucizna

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3