2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z...
fot. 123rf

Co zrobić z jabłek? Te pyszne fit desery możesz jeść na diecie odchudzającej! Wypróbuj przepisy na szarlotkę, racuchy z jabłkami i omlet

Szarlotka na kruchym cieście w wersji fit

Ponieważ jabłka są niskokaloryczne, szarlotka jest jednym z najbardziej ubogoenergetycznych ciast.

Szarlotka to pyszne ciasto pachnące cynamonem, idealne na każdą porę roku. Do szarlotki warto wykorzystać jabłka twardsze i kwaskowe, wówczas będą stanowiły ciekawy kontrast dla słodkiego, kruchego spodu. Słodsze odmiany polecane dla osób o większej preferencji do ciast słodkich.

Składniki na tradycyjne ciasto kruche (forma 26 cm):
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej lub mieszanki,
- 100 g masła 82 proc. tłuszczu,
- 70 g ksylitolu, erytrytolu lub zwykłego cukru,
- 2-3 łyżki śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg obranych i oczyszczonych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 łyżeczki żelatyny lub agaru.
- 4 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania: Zimne masło pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Możliwie jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się łączyć, dodać śmietanę. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce, by masło z powrotem stwardniało.

W czasie gdy ciasto się chłodzi przygotować jabłkowe nadzienie. Na dno sporego garnka wlać ok. pół szklanki wody. Dodać pokrojone jabłka, przykryć pokrywką i gotować do momentu, aż owoce nie stworzą konsystencji musu z cząstkami owoców. Jabłek należy pilnować, by się nie przypaliły i w razie potrzeby dodawać odrobinę wody. Gdy będą gotowe dodać do nich żelatynę rozpuszczoną w małej porcji wody oraz cynamon i dokładnie wymieszać.

Formę (tortownica o średnicy 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, zostawiając sobie na wierzch ok. ¼ porcji. Wiórki ciasta w foremce ugnieść palcami, ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. z opcją góra-dół na 15 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową i posypać pozostawioną częścią ciasta. Piec kolejne 25-30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto schłodzić i posypać płatkami migdałów.

Zobacz również

Olecko: Prognoza niebezpiecznych zjawisk meteorologicznych

Olecko: Prognoza niebezpiecznych zjawisk meteorologicznych

Pogoń Staszów wygrała z AKS 1947 Busko-Zdrój 3:0 w lidze trampkarzy starszych [FOTO]

Pogoń Staszów wygrała z AKS 1947 Busko-Zdrój 3:0 w lidze trampkarzy starszych [FOTO]

Polecamy

Używasz go codziennie, a jest siedliskiem bakterii. Czystszy jest nawet sedes!

Używasz go codziennie, a jest siedliskiem bakterii. Czystszy jest nawet sedes!

Udar i choroby serca przez krwawiące dziąsła? Zdrowe serce = zdrowe zęby

Udar i choroby serca przez krwawiące dziąsła? Zdrowe serce = zdrowe zęby

Ułatwi zrobienie kupy i zmniejszy wzdęty brzuch. Wypróbuj wiosenny napój probiotyczny

Ułatwi zrobienie kupy i zmniejszy wzdęty brzuch. Wypróbuj wiosenny napój probiotyczny