Właściwości syropu z buraka
Syrop z buraka można przygotować nie tylko z buraków czerwonych, ale równie dobrze sprawdzą się też buraki cukrowe. Sok z buraka ma te same właściwości, co same buraki. Warzywa te znane są ze swoich właściwości krwiotwórczych, ponieważ stymulują wytwarzanie czerwonych krwinek, dlatego polecane są w leczeniu anemii.
Jednak najcenniejsze składniki buraków to betanina i betaina. Betanina, czyli czerwony barwnik, jest antyoksydantem, który działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Betaina natomiast ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia również układ immunologiczny i układ krążenia, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu LDL i usprawnia pracę wątroby oraz procesy trawienne.
Poza tymi składnikami buraki są także źródłem cennych witamin i minerałów takich jak witamina C, A, E, żelazo, magnez, wapń, potas, które wpływają na wzmocnienie całego organizmu, a co za tym idzie również odporności.
Syrop z buraka wspiera odporność i hamuje rozwój infekcji, działa wykrztuśnie łagodzi więc kaszel, poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych ułatwiając oddychanie, nawilża i powleka gardło, dzięki czemu niweluje ból gardła, drapanie w gardle i chrypę.
Zobacz także:
Przepisy na syrop z buraka
Do przygotowania syropu z buraka potrzebne są 2 składniki: buraki oraz cukier lub miód.
- Obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach kilka surowych buraków.
- Przełóż je do garnka i zalej wodą tak, by przykryła ona buraki, ale nie więcej.
- Gotuj je przez ok. 30 minut i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie odcedź powstały syrop najlepiej do szklanej butelki.
Tak powstały sok z buraka można pić samodzielnie albo dosłodzić cukrem lub miodem według uznania, można też dodać np. soku pomarańczowego, truskawkowego lub malinowego. Cukier lub miód można dodać do buraków jeszcze przed gotowaniem w proporcji 1 łyżeczka na 1 średniej wielkości buraka.
Syrop z wydrążonego buraka
Potrzebny do tego będzie duży burak, w którym należy wydrążyć niewielki otwór od góry i nasypać do niego cukru lub wlać miodu. Po ok. 1 godzinie w otworze zacznie zbierać się sok z buraka, który trzeba zlać do szklanej butelki. Aby przyspieszyć ten proces buraki można włożyć na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Pamiętaj tylko, aby ich pilnować, by się nie przypaliły.
Syrop ze zblendowanego buraka
Syrop z buraka można także w łatwy sposób przygotować w sokowirówce lub blenderze. Wystarczy za pomocą tych urządzeń rozdrobnić surowe warzywo, a następnie odcisnąć sok z buraka do szklanego naczynia i dodać do niego cukier lub miód do smaku.
Bez względu na sposób przygotowania syrop z buraka można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy go pić 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki dawkując go osobie dorosłej lub 1-2 łyżeczki w przypadku dzieci.
ZOBACZ: Cudowne właściwości buraka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Polecane oferty

Elisium
ELISIUM DIAMOND 2 IN 1 POWDER PUDER DO MANICURE TYTANOWEGO DN605 23G
Największa od dziesięcioleci susza we Francji