Dania z grilla cenimy za wyjątkowy smak z nutą dymu, który jest jeszcze bardziej atrakcyjny, gdy przyrządzamy je samodzielnie na świeżym powietrzu. Niestety, potrawy przygotowane na ruszcie nie są zdrowe i z tego powodu nie należą do polecanych przez dietetyków. Głównym powodem jest sposób ich pieczenia, często nieprawidłowy.
Istnieją jednak sposoby, by ograniczyć niekorzystne procesy zachodzące w jedzeniu podczas pieczenia na ruszcie. Sprawdź, jak uzyskać zdrowsze, do tego jeszcze smaczniejsze dania z grilla!
Dlaczego jedzenie z grilla nie należy do zdrowych? Istnieją dwa główne powody:
- Produkty przyrządzane na grillu zawierają rakotwórcze związki powstające w nich pod wpływem wysokiej temperatury, jak i pochodzące z dymu. Należą do nich zwłaszcza wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HCAs).
- Pieczone są głównie tłuste mięsa, takie jak karkówka czy żeberka, a co gorsza – kiełbasy i inne peklowane produkty. W celu zachowania ich różowego koloru i ochrony przed zepsuciem do ich produkcji stosuje się azotyn sodu, który łatwo przekształca się rakotwórczych nitrozamin.