Sok z pigwy – właściwości, działanie lecznicze oraz przeciwskazania. Poznaj prosty przepis na naturalny sok z pigwy na zimę

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Dodatek soku z pigwy do herbaty sprawi, że napój będzie miał kwaskowy smak i owocowy aromat.
Dodatek soku z pigwy do herbaty sprawi, że napój będzie miał kwaskowy smak i owocowy aromat. fotoaloja/123rf
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Sok z pigwy jest idealnym dodatkiem do naparów w okresie jesienno-zimowym. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy w tym witaminy C wspomaga działanie układu immunologicznego, a jako źródło garbników o działaniu ściągającym wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych. Sok z pigwy pospolitej dodany do herbaty z odrobiną miodu będzie miał właściwości rozgrzewające. Polecamy jego picie szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka występowania przeziębień i infekcji. Zobacz, jak przygotować naturalny sok z pigwy w sokowniku.

Spis treści

Naturalny sok z pigwy – właściwości

Sok z pigwy produkowany jest z owoców drzewa pigwy pospolitej (Cydonia oblonga), nazywanej również polską cytryną, ze względu na kwaśny smak i dużą zawartość witaminy C. Drzewo pigwy kwitnie w maju, a owoce dojrzewają w październiku nabierając żółtego koloru, przypominając swoim wyglądem jabłka. Owoc pigwy pospolitej jest zbity bladożółty, a po przekrojeniu szybko zmienia swoją barwę na ciemniejszą. Surowy jest cierpki w smaku, jednak idealnie nadaje się na domowe przetwory, takie jak soki, dżemy czy też nalewki.

Wartość kaloryczna pigwy w 100 g świeżych owoców wynosi 57 kcal, co czyni ją owocem niskokalorycznym. Porcja taka zawiera 15 g węglowodanów, w tym 1,6 g błonnika pokarmowego, niewielką ilość białka (0,4 g), a także znikome ilości tłuszczu (0,1 g). Pigwa jest dobrym źródłem witaminy C, ponieważ w 100 g znajduje się 15 mg kwasu askorbinowego, który wspomaga odporność organizmu i walkę z infekcjami.

Sok z pigwy jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, czyli związków chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem, spowodowanym przez wolne rodniki tlenowe. Nadmiar rodników powoduje wzrost ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in.: miażdżycy, cukrzycy typu 2 lub nadciśnienia tętniczego.

Kwasy organiczne, takie jak: kwas jabłkowy, winowy, cytrynowy i fumarowy, odpowiadają za cierpki smak soku z pigwy, jednak dzięki swoim właściwościom poprawiają pracę układu trawiennego oraz zwiększają wchłanianie wapnia i żelaza ze spożytych pokarmów.

W miąższu znajdziemy garbniki, które mają działanie ściągające, oraz flawonoidy (kwercetyna, antocyjany, karotenoidy) działające przeciwnowotworowo oraz detoksykująco na organizm. Sok z pigwy zawiera również spore ilości pektyn, które dzięki swoim właściwościom żelującym wspomagają usuwanie toksyn oraz metali ciężkich z organizmu.

Na co pomaga sok z pigwy? Pozytywne działanie na układ immunologiczny

Sok z pigwy zazwyczaj spożywany jest w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomaga wzmocnić odporność. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym często stosowany jest u osób z suchym kaszlem wywołanym przez infekcje układu oddechowego. Zawarty w soku ze skórek pigwy kwas chlorogenowy obniża zdolność namnażania się bakterii i wspomaga ich eliminację z organizmu. Duża zawartość garbników o działaniu ściągającym skutecznie wspomaga leczenie nieżytu jelit.

Podczas gotowania soku z pigwy uzyskiwany jest ekstrakt fenolowy, który działa ochronnie na erytrocyty i zapobiega ich rozpadowi. W związku z tym napój może być stosowany w profilaktyce niedokrwistości.

Przeciwskazania do spożywania soku z pigwy

Sok z pigwy mimo swoich dobroczynnych właściwości nie jest wskazany dla każdego. Produkty z pigwy dostępne w aptekach lub sklepie nie powinny być stosowane przez osoby chore na cukrzycę, ze względu na częsty dodatek cukru do produktu. Nadmierne spożycie przez cukrzyków tych produktów może powodować hiperglikemię, czyli wzrost glukozy we krwi. Również kobiety ciężarne powinny unikać spożywania tego napoju, gdyż może powodować dolegliwości żołądkowe. Najlepiej, aby przed wprowadzeniem do diety zasięgnąć porady lekarza prowadzącego.

Gotowe preparaty z pigwy (soki, musy, syropy) należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki, oraz nie powinno się spożywać produktu po terminie ważności.

Jak przygotować sok z pigwy?

Najprostszy przepis na sok z pigwy nie wymaga dużego doświadczenia oraz specjalnego sprzętu. Bez wątpienia warto przygotować koncentrat soku z pigwy, by cieszyć się nim przez cały okres jesienno-zimowy. Wzmocni odporność, a jako dodatek do herbaty z miodem idealnie rozgrzeje. Odpadem przy produkcji soku z pigwy są pestki, które można wykorzystać jako napar, który pobudza trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Należy zalać łyżkę nasion wrzącą woda, przelać do słoika, wymieszać i odczekać 3 godziny.

Do zrobienia podstawowego soku z pigwy należy przygotować:

  • 1 kg owoców pigwy (4-5 sztuk),
  • 1,5 kg cukru lub 750 g stewii,
  • słoik o pojemności 1,5l.

Pigwę trzeba dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Pigwy przed gotowaniem nie obieramy, ponieważ w skórce znajduje się największa ilość związków eterycznych, które nadadzą niepowtarzalny aromat. Po usunięciu pestek pigwę należy pokroić w drobna kostkę, lub zetrzeć na tarce.

Do umytego słoika należy naprzemiennie wkładać pigwę, zasypując cukrem. Jeśli chcemy, aby sok był bez cukru, można go zastąpić stewią. Stewia jest słodsza od sacharozy, zatem należy dodać jej mniejsza ilość, niż w przypadku cukru. Słoik należy przykryć gazą i odstawić w ciemne miejsce na 5 dni. Aby pigwa puściła sok trzeba codziennie ją przemieszać. Jeśli sok ma przetrwać całą zimę, obowiązkowa będzie jego pasteryzacja.

Przepis na sok z pigwy z sokownika na zimę

Sokownik jest popularną i wygodną formą gotowania soków, a do jego gotowania konieczne będzie przygotowanie:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru.

Pigwę należy dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Pigwy przed gotowaniem nie powinno się obierać. Po usunięciu pestek owoce należy umieścić w górnej części sokownika i zasypać cukrem. Dolną cześć należy napełnić do ⅓ wysokości wodą i sokownik umieścić na palniku z małym płomieniem.

Co jakiś czas trzeba przygniatać owoce oraz kontrolować ilość wody. Całość gotować około 1,5 godziny, do momentu puszczenia soku przez. Tak powstały sok w celu dłuższego przechowywania należy poddać procesowi pasteryzacji.

Jak pasteryzować naturalne soki?

Pasteryzacja to podgrzanie w taki sposób, aby zniszczyć lub zahamować rozwój drobnoustrojów, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości zdrowotnych oraz smaku. Jeśli nie chcemy, aby sok był mętny należy go przed napełnieniem słoików przecedzić przez sitko lub gazę.

Konieczne jest zostawienie około 2 cm wolnej przestrzeni między górną krawędzią słoika, aby podczas gotowania sok nie wykipiał. Po napełnieniu naczynia należy przetrzeć krawędzie spirytusem lub wódką. W celu pasteryzacji sok trzeba przelać do mniejszych słoików lub szklanych buteleczek i szczelnie zamknąć.

Następnie wkładamy słoiki do garnka i zalewamy do ¾ wysokości wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia. Od momentu zagotowania należy poczekać 15 minut w celu pasteryzacji i po tym czasie zdjąć garnek z ognia. Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić każdy od siebie ściereczką lub ręcznikiem. Gotowy pasteryzowany sok może być bezpiecznie przetrzymywany w spiżarni przez rok.

Polecamy 7 rozgrzewających naparów na jesienne wieczory

7 rozgrzewających naparów na jesienne wieczory. Co pić, gdy ...

Jest zielone światło na szczepionki dla dzieci!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie