Sok z karczocha – działanie, dawkowanie oraz skutki uboczne. Sok z liści karczocha jako remedium na wątrobę i cholesterol

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Sok z karczocha spożywany codziennie wspomaga pracę wątroby
Sok z karczocha spożywany codziennie wspomaga pracę wątroby Rosy_photo/pixabay
Udostępnij:
Sok z liści karczocha według opinii dietetyków wspomaga odchudzanie oraz jest znakomitym produktem leczniczym na obniżenie cholesterolu i poprawę pracy wątroby. Jego dobroczynne działanie zawdzięcza głównie inulinie i cynarynie. Regularne spożywanie soku z karczocha pomaga obniżyć cholesterol we krwi

Spis treści

Sok z karczocha – właściwości. Inulina i cynaryna jako główne substancje aktywne

Sok z karczocha jest produktem przetworzenia liści karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus), zwanego artyszokiem. Karczoch największą popularność zyskał w krajach basenu Morza Śródziemnego, jednak coraz częściej można spotkać go w naszej rodzimej kuchni.

Warzywo swoim wyglądem przypomina kwiat ostu, a jego liście posiadają ząbkowane brzegi bez kolców. Najczęściej wykorzystywane jest serce artyszoku, jednak należy wspomnieć, że liście są cennym źródłem inuliny i cynaryny.

Dzięki wysokiemu stężeniu cynaryny, sok z liści karczocha ma właściwości żółciopędne oraz żółciotwórcze. Zwiększone wydzielanie żółci ułatwia trawienie tłustych pokarmów, a także zmniejsza dolegliwości dyspeptyczne.

Cynaryna działa ochronnie na komórki wątroby i przyspiesza ich regenerację

Zawarta w ekstrakcie z liści inulina, spowalnia wchłanianie cukrów z żywności i reguluje gospodarkę węglowodanową. Dzięki temu, że nie jest trawiona w jelicie, może być uznawana za frakcję błonnika pokarmowego. W związku z tym poprawia funkcjonowanie pracy jelit i zapobiega zaparciom.

Ten warzywny napój jest również cennym źródłem witamin A, C oraz K. Dzięki zawartości antyoksydantów (sylimaryna, rutyna, kwas chlorogenowy), spowalnia proces utlenienia i niszczenia komórek w organizmie. Kwas chlorogenowy obniża wydzielanie glukozy do układu krwionośnego, a tym samym stabilizuje glukozę i insulinę we krwi.

Na co pomaga sok z liści karczocha? Pozytywne działanie na wątrobę i cholesterol

Napój powstający z ekstraktu liści karczocha jest powszechnie stosowany jako remedium w problemach wątrobowych. Dzięki swoim właściwościom obniża poziomu cholesterolu oraz wspomaga odbudowę komórek wątrobowych. Jego zastosowanie jest
jednak szerokie i może być stosowany również przy innych schorzeniach. Przeczytaj poniżej jakie działanie ma sok z liści artyszoku.

Działanie soku z liści karczocha:

  • obniżenie poziomu cholesterolu i poprawa lipidogramu,
  • obniżenie poziomu glikemii i insuliny – profilaktyka cukrzycy typu 2,
  • regulacja i stabilizacja poziomu glikemii,
  • poprawa funkcjonowania jelit i zapobieganie zaparciom,
  • poprawienie metabolizmu i wspomaganie odchudzania,
  • działanie moczopędne,
  • usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Dawkowanie soku z karczocha. Jak pić, aby przynosił efekty?

Aby poczuć dobroczynne właściwości soku z karczocha należy pić go codziennie. W aptekach, oraz sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć gotowy do picia ekstrakt z liści. W zależności od informacji podanej przez producenta, zaleca się pić dwa razy dziennie, po 25 ml soku po spożytym posiłku.

Dawka 50 ml dziennie dostarcza 49,9 ml czystego soku z karczocha, w tym 46,20 mg cynaryny

Przed każdym użyciem należy dokładnie wstrząsnąć butelką, w celu wymieszania naturalnego osadu z dna. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki do spożycia. Ważne jest również, aby po otwarciu sok przechowywać w lodówce i wypić w ciągu 21 dni. Nie powinno się spożywać żadnego suplementu diety po terminie ważności.

Jak zrobić domowy sok z liści karczocha?

Domowy sok z karczocha jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Taki napój jednak nie będzie miał aż tylu wartości odżywczych, jak ten gotowy, powstały z zagęszczonego soku z karczocha. Jest to spowodowane utlenianiem się witamin podczas gotowania. W celu poprawy walorów smakowych warto wzbogacić domowy napój o sok z cytryny. Poznaj przepis na smaczny sok z dodatkiem liści karczocha.

Składniki:

  • liście z jednego karczocha,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2 plastry ananasa lub 1 połówka brzoskwini,
  • płaska łyżeczka płatków migdałów lub 2 drobno siekane orzechy włoskie,
  • pół szklanki wody do rozcieńczenia soku.

Liście należy dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować około 30 minut z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Następnie sok należy przecedzić. Pół szklanki soku z liści karczocha należy rozcieńczyć z wodą, w proporcji 1:1. Następnie należy dodać pozostałe składniki oraz całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowany napój można pić codziennie.

Przeciwskazania do stosowania soku z karczocha

Sok z liści karczocha ma wiele właściwości zdrowotnych. Niestety są schorzenia, w których nie powinno się go spożywać. Suplementy diety oraz produkty mające w swoim składzie ekstrakt z karczocha nie powinny być stosowane w następujących przypadkach:

  • ciąża,
  • laktacja
  • nadwrażliwość na rośliny z rodziny astrowatych,
  • niedrożność dróg żółciowych,
  • kamica żółciowa,
  • kolka wątrobowa,
  • dzieci poniżej 12 roku życia.

Możliwe skutki uboczne spożywania soku z karczocha

Karczoch i jego suplementy stosowane zgodnie z zaleceniami producenta rzadko powodują skutki uboczne. Niekiedy jednak może wystąpić reakcja uczuleniowa, lub problem ze strony układu pokarmowego.

Wysokie niebezpieczeństwo stosowania soku z liści karczocha jest przede wszystkim u osób z niedrożnością dróg żółciowych

Karczoch, jako warzywo pobudzające wydzielanie żółci, może u chorych na niedrożność źółciową stanowić poważne zagrożenie zdrowia. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu soku z karczocha należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

Źródła:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie