Sok z aronii ceniony za działanie przeciwnowotworowe. Jakie są przeciwskazania do jego picia? Sprawdź przepis na sok z aronii bez cukru

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Aronia dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców.
Aronia dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców. borzywoj/123rf
Udostępnij:
Sok z aronii dzięki dużej zawartości antyoksydantów wspomaga działanie układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworów. Dodatkowo aronia jest źródłem cennych witamin i minerałów, w tym witaminy A, cynku i potasu. Zobacz, jak przygotować sok z aronii bez dodatku cukru.

Sok z aronii – właściwości odżywcze

Sok z aronii produkowany jest z owoców krzewu aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa). Krzew osiąga wysokość ok. 3 metrów i kwitnie w maju, a owoce dojrzewają w połowie sierpnia, nabierając granatowego koloru.

Uprawa aronii nie jest wymagająca, ponieważ roślina dobrze rośnie na każdym typie podłoża oraz jest odporna na silne mrozy. Krzew owocuje z większą wydajnością, gdy ma stanowisko dobrze naświetlone.

Wartość kaloryczna soku z aronii zależeć będzie przede wszystkim od ilości dodanego cukru. Niesłodzony sok w 100 ml ma ok. 47 kcal, co czyni go niskokalorycznym produktem. Dodatkowo porcja 100 ml ma 10 g węglowodanów, 1,4 g białka oraz znikome ilości tłuszczu (0,1 g).

Sok z aronii jest źródłem witaminy C (0,7 mg na 100 ml), która jako silny związek przeciwutleniający chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo zawartość kwasu askorbinowego w tym napoju wspomaga walkę z infekcjami różnego pochodzenia.

Wiele badań naukowych dowodzi, że aronia ma najwięcej polifenoli wśród wszystkich owoców i dlatego uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców świata. Procyjanidy, należące do grupy polifenoli, nadają owocom aronii charakterystyczny, lekko gorzki smak oraz ciemny kolor.

Sok z aronii jest źródłem wielu związków mineralnych oraz witamin, w tym:

  • witaminy A,
  • witaminy B2 i B6,
  • witaminy P i PP,
  • kwasu foliowego,
  • potasu,
  • cynku,
  • jodu,
  • manganu,
  • molibdenu,
  • kobaltu.

Na co pomaga sok z aronii? Przeciwnowotworowe działanie

Sok z aronii spożywany jest najczęściej jesienią i zimą ze względu na jego właściwości wzmacniające odporność. Warto jednak na stałe wprowadzić go do diety, ponieważ jest źródłem cennych związków antyoksydacyjnych, zmniejszających ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów.

Zawarte w soku z aronii związki antyoksydacyjne i witamina C uszczelniają naczynia krwionośne, co może bezpośrednio zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Dodatkowo spożywanie tego owocu może:

  • zmniejszyć stężenie trójglicerydów i cholesterolu frakcji LDL we krwi,
  • wyrównać poziom glukozy we krwi,
  • poprawić wrażliwość komórek na insulinę.

Sok z aronii stosowany regularnie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym:

  • cukrzycy typu 2,
  • insulinooporności,
  • zakrzepicy,
  • miażdżycy,
  • hipercholesterolemii,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • choroby niedokrwiennej serca,
  • jaskry,
  • nowotworów.

Owoce aronii są źródłem antocyjanów, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, dzięki czemu mogą z powodzeniem być stosowane jako wspomaganie leczenia bakteryjnego zakażenia dróg moczowych.

Warto dodać, że kwasy fenolowe, takie jak kwas kawowy i chlorogenowy, hamują niekorzystny wpływ związków rakotwórczych na organizm człowieka.

W wielu badaniach stwierdzono, że antocyjany zawarte w ekstrakcie owoców z aronii wykazują zdolność do hamowania wzrostu komórek odpowiedzialnych za rozwój raka jelita grubego. Zauważono również związek między spożywaniem aronii a spowolnieniem wzrostu komórek nowotworowych w przypadku raka piersi i okrężnicy.

Warto wybierać soki produkowane w 100 proc. ze świeżych owoców bez dodatku cukru lub substancji konserwujących. Spożywanie soków standaryzowanych daje pewność, że zawartość polifenoli i składników odżywczych jest dokładnie określona.

Dawkowanie i przeciwskazania do spożywania soku z aronii

Sok z aronii mimo dobroczynnych właściwości nie powinien być spożywany przez każdego. Niektóre napoje zawierają znaczną ilość cukru, dlatego nie powinny być spożywane przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ może powodować nagły wzrost glukozy, czyli hiperglikemię.

Gotowe preparaty soku z aronii należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej dawki oraz nie powinno się spożywać produktu po terminie ważności.

Według danych jednego z producentów, dzienne spożycie 100 proc. soku z aronii powinno wynosić dla dzieci powyżej 3. roku życia 50 ml, a dla dorosłych – 100 ml.

Przeciwskazaniem do stosowania soku z aronii są:

  • niskie ciśnienie krwi,
  • wrzody żołądka,
  • stan zapalny żołądka i jelit,
  • zaparcia,
  • zakrzepowe zapalenie żył.

Przed włączeniem soku z aronii do codziennej diety warto skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu.

Przepis na sok z aronii bez cukru

Najprostszy przepis na sok z aronii nie wymaga dużego doświadczenia oraz specjalnego sprzętu.
Składniki:

  • 5 kg owoców aronii,
  • 1 l wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce oczyszczamy z gałązek i liści, a następnie dokładnie myjemy.
  2. Owoce mielimy lub blendujemy, umieszczamy w garnku i dodajemy wodę.
  3. Garnek z owocami wstawiamy do większego naczynia. Wlewamy wodę do większego garnka tak, aby sięgała do połowy wysokości mniejszego.
  4. Podgrzewamy wodę do momentu osiągnięcia 60-80 stopni Celsjusza i ogrzewamy jeszcze 10 minut.
  5. Następnie owoce przecedzamy przez sito i powstały sok przelewamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem.
  6. Jeśli sok ma przetrwać kilka miesięcy, obowiązkowa będzie jego pasteryzacja.

Jak pasteryzować naturalne soki?

Pasteryzacja to podgrzanie w taki sposób, aby zniszczyć lub zahamować rozwój drobnoustrojów przy jednoczesnym zachowaniu właściwości zdrowotnych oraz smaku.

Konieczne jest zostawienie około 2 cm wolnej przestrzeni między górną krawędzią słoika a poziomem płynu, aby podczas gotowania sok nie wykipiał. Po napełnieniu naczynia należy przetrzeć krawędzie spirytusem lub wódką. W celu pasteryzacji sok trzeba przelać do słoików i szczelnie zamknąć.

Następnie wkładamy słoiki do garnka i zalewamy do ¾ wysokości wodą i doprowadzamy wodę do wrzenia. Od momentu zagotowania należy poczekać 15 minut w celu pasteryzacji i po tym czasie zdjąć garnek z ognia.

Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić je od siebie ściereczką lub ręcznikiem. Gotowy pasteryzowany sok może być bezpiecznie przetrzymywany w spiżarni do roku.

Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Spośród niezliczonej liczby tych substancji nazywanych też przeciwutleniaczami szczególnie ważna jest ich grupa o stosunkowo dobrze poznanym działaniu na zdrowie. SPRAWDŹ, które przeciwutleniacze warto spożywać szczególnie często! Dowiedz się też, jakie zapewniają korzyści i w jakich produktach się znajdują! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Antyoksydanty dla zdrowia: 10 polecanych przeciwutleniaczy, ...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie