3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

Zobacz również

Odciętą rękę lekarze przyszywali przy piosenkach Mieczysława Fogga (ROZMOWA)

Odciętą rękę lekarze przyszywali przy piosenkach Mieczysława Fogga (ROZMOWA)

Getting Skin Ready – rytuał ZO Skin Health stworzony dla Twojej skóry

Getting Skin Ready – rytuał ZO Skin Health stworzony dla Twojej skóry

Polecamy

Tak nie zasypiaj, bo szkodzisz swojemu zdrowiu!

Tak nie zasypiaj, bo szkodzisz swojemu zdrowiu!

Czy wiesz jakie badania wykonać przed zajściem w ciążę?

Czy wiesz jakie badania wykonać przed zajściem w ciążę?

Jest rekomendacja EMA ws. szczepienia dzieci w wieku 5-11 lat

Jest rekomendacja EMA ws. szczepienia dzieci w wieku 5-11 lat

Dodaj ogłoszenie