4/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz również

Objawy endometriozy łatwo pomylić z infekcją intymną. Na co zwrócić uwagę?

Objawy endometriozy łatwo pomylić z infekcją intymną. Na co zwrócić uwagę?

Balsam Jerozolimski – dawna receptura pomoże przy przeziębieniu. Zobacz, jak działa!

Balsam Jerozolimski – dawna receptura pomoże przy przeziębieniu. Zobacz, jak działa!

Polecamy

Dom spokojnej starości w Ogrodzieńcu. Który wybrać?

Dom spokojnej starości w Ogrodzieńcu. Który wybrać?

Dom dla osób starszych w Krzepicach. Który wybrać?

Dom dla osób starszych w Krzepicach. Który wybrać?

Dom seniora w Żarkach. Który wybrać?

Dom seniora w Żarkach. Który wybrać?

Dodaj ogłoszenie