Ryby na wigilijnym stole – przepisy na pyszne i zdrowe dania rybne na Święta!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Ryby to nieodłączny element zdrowej diety, jak i wigilijnej wieczerzy. W tym roku warto przygotować je w wyjątkowy sposób, który przysporzy niezapomnianych wrażeń smakowych. Sprawdź przepisy z świąteczną makrelę autorstwa Kuby Koronia, a także dowiedz się, jak pysznie przyrządzić karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Ryby to nieodłączny element zdrowej diety, jak i wigilijnej wieczerzy. W tym roku warto przygotować je w wyjątkowy sposób, który przysporzy niezapomnianych wrażeń smakowych. Sprawdź przepisy z świąteczną makrelę autorstwa Kuby Koronia, a także dowiedz się, jak pysznie przyrządzić karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Robert Wilczyński/Makrela Superdobra
Udostępnij:
Ryby jadamy najchętniej właśnie w Wigilię, warto więc sprawić, by dania z ich udziałem były wyjątkowo smaczne. Sprawdź, jak przygotować pyszne i zdrowe potrawy z popularnych ryb, takich jak karp, śledź, dorsz, pstrąg i łosoś. Dzięki nim zaskoczysz przy stole nie tylko swoich bliskich, ale również własne podniebienie.

Ryby to nieodłączny element diety postnej, która dawniej obowiązywała aż do Wigilii włącznie. Choć jedzenie mięsa w ten dzień jest już dozwolone, wiele osób wciąż stawia na tradycyjne dania jarskie, w której królują ryby, grzyby, kiszona kapusta i nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola i groch.

Choć na wigilijnym stole nie może zabraknąć dań rybnych, ich przygotowanie nie musi odbywać się kosztem innych obowiązkowych potraw. Wśród naszych propozycji znajdziesz mniej i bardziej pracochłonne opcje, wszystkie jednak będą smaczne. Polecamy m.in. trzy autorskie przepisy Kuby Kuronia z makrelą w roli głównej, a także inne dania z karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia!

Sprawdź, jak przyrządzić pyszną i zdrową rybę na Wigilię i nie tylko!

Przeczytaj także na temat:

ZOBACZ: Karp – dlaczego warto go jeść przez cały rok? Ekspert: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie