Ryby to nieodłączny element diety postnej, która dawniej obowiązywała aż do Wigilii włącznie. Choć jedzenie mięsa w ten dzień jest już dozwolone, wiele osób wciąż stawia na tradycyjne dania jarskie, w której królują ryby, grzyby, kiszona kapusta i nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola i groch.
Choć na wigilijnym stole nie może zabraknąć dań rybnych, ich przygotowanie nie musi odbywać się kosztem innych obowiązkowych potraw. Wśród naszych propozycji znajdziesz mniej i bardziej pracochłonne opcje, wszystkie jednak będą smaczne. Polecamy m.in. trzy autorskie przepisy Kuby Kuronia z makrelą w roli głównej, a także inne dania z karpia, śledzia, dorsza, pstrąga i łososia!
Sprawdź, jak przyrządzić pyszną i zdrową rybę na Wigilię i nie tylko!
Przeczytaj także na temat:
ZOBACZ: Karp – dlaczego warto go jeść przez cały rok? Ekspert: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?