Jak przygotować zdrowe lody? Jeśli chcesz, by były lekkie i w pełni naturalne, zrób je z owoców! Dzięki temu zamiast nadmiaru cukru, tłuszczu, emulgatorów i innych dodatków do żywności będą źródłem cennych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów.
Do przygotowania domowych lodów nie potrzeba specjalnej maszyny, przydadzą się za to dedykowane foremki do lodów na patyku o pojemności min. 100 ml, wyposażone w patyczki w pokrywce albo bez nich – wtedy warto używać szpatułek lub łyżeczek drewnianych, i wkładać je do lodów po częściowym stężeniu.
Polecane przez nas przepisy nie uwzględniają dodatku cukru i tylko w przypadku kwaśnych owoców przewidują dodanie syropu z agawy lub miodu. Jeśli jednak masa na lody okaże się za mało słodka, zawsze można ją dosmaczyć.
W recepturach występują składniki takie jak mleko czy jogurt, ale podajemy też wegańskie zamienniki produktów mlecznych, by otrzymany deser był w 100 procentach roślinny.
[b]Wypróbuj 10 prostych przepisów na naturalne lody domowe![b]
Zobacz także:
To przyda się w Twojej kuchni

Koziol
Koziol Durszlak 5L Organic Palsby L Szary Kz 3808670 (Kz3808670)

Joseph Joseph
Joseph Joseph deska składana chop2pot plus zielona nsg016sw
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna