10 z 13
Poprzednie
Następne
Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Jak zrobić makaron ze szparagami i krem ze szparagów? Sprawdź 15 pomysłów na dania ze szparagami
Szparagi z piekarnika z groszkiem i pieczonymi ziemniakami
Ugotuj ziemniaki w mundurkach we wrzątku przez 7 min, osącz i nieco ostudź, rozkrój na połówki i wrzuć do garnka wraz z solą i oliwą. Przykryj garnek pokrywką i potrząsaj energicznie przez chwilę, po czym wyłóż ziemniaki na pergamin skórką do góry. Piecz 25-30 min w 200 st. Celsjusza, aż powstaną chrupiące skórki. W osobnym naczyniu upiecz przez ok. 15 min zielone szparagi ze świeżym, ew. lekko rozmrożonym groszkiem i sosem z oliwy, soku z cytryny, zgniecionego czosnku, soli i czarnego pieprzu. Podawaj warzywa z ziemniakami i posiekaną natką pietruszki.