12 z 13
Poprzednie
Następne
Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Jak zrobić makaron ze szparagami i krem ze szparagów? Sprawdź 15 pomysłów na dania ze szparagami
Sos do szparagów – Hollandaise (holenderski)
By otrzymać szkl. sosu, rozpuść powoli 10 łyżek masła świeżego lub klarowanego. Połącz 3 żółtka jaj (oddzielaj na zimno, po czym odstaw, by miały temp. otoczenia) z łyżką soku z cytryny i białym pieprzem lub szczyptą pieprzu kajeńskiego, po czym zmiksuj na średnich obrotach blendera przez 20-30 sekund, aż mieszanka przybierze jaśniejszy kolor. Zmniejsz obroty na najniższe i wciąż miksując wlej powoli gorące masło, a następnie miks jeszcze przez kilka sekund, by dobrze połączyć składniki. Jeśli to konieczne, dopraw sos do smaku solą i sokiem z cytryny. Podaj w ciągu godziny z ugotowanymi białymi szparagami, jednak dozuj oszczędnie, ponieważ jest dość wysokokaloryczny.