3/14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Związki zawarte w ząbkach czosnku rozrzedzają krew i...
fot. PublicDomainPictures/pixabay.com

Czosnek

Związki zawarte w ząbkach czosnku rozrzedzają krew i zwiększają w niej poziom gazów rozszerzających naczynia krwionośne, takich jak tlenek azotu i siarkowodór.

Zbadano, że osoby jedzące czosnek codziennie mogą zredukować ciśnienie skurczowe krwi nawet o 6 mm Hg, a rozkurczowe – o 12 mm Hg, a ponadto zmniejszyć zagrożenie chorobami metabolicznymi, zakaźnymi czy nowotworowymi.

Zobacz również

Dlaczego warto jeść melona? Reguluje ciśnienie, wspiera odporność i nawadnia

Dlaczego warto jeść melona? Reguluje ciśnienie, wspiera odporność i nawadnia

„Szpital to nie wesele”. Ulepszą diety pacjentów, ale co ze smakiem?

„Szpital to nie wesele”. Ulepszą diety pacjentów, ale co ze smakiem?

Polecamy

Ile kosztują badania moczu prywatnie? Sprawdź ceny

Ile kosztują badania moczu prywatnie? Sprawdź ceny

Przełomowy wynalazek polskiego kardiologa. „Wykryje do 20 proc. więcej zawałów”

Przełomowy wynalazek polskiego kardiologa. „Wykryje do 20 proc. więcej zawałów”

Mobilny gabinet rusza w Polskę! Darmowe badanie także dla kobiet niepełnosprawnych

Mobilny gabinet rusza w Polskę! Darmowe badanie także dla kobiet niepełnosprawnych

Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie