Picie drożdży wzmocni odporność, uspokoi i poprawi stan skóry, włosów i paznokci! Poznaj przepis na napój drożdżowy

Monika Góralska
Monika Góralska
Drożdże posiadają właściwości pielęgnacyjne, lecznicze i odżywcze. Napój drożdżowy warto pić w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu skóry, włosów i paznokci
Drożdże posiadają właściwości pielęgnacyjne, lecznicze i odżywcze. Napój drożdżowy warto pić w celu wzmocnienia odporności oraz poprawy stanu skóry, włosów i paznokci juliasudnitskaya/123rf.com
Udostępnij:
Picie drożdży poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Ze względu na zawartość w drożdżach witaminy A, C, z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, cynk i magnez przyrządzony z nich napój drożdżowy wzmacnia również odporność, redukuje zmęczenie, odżywia, koi nerwy i poprawia samopoczucie. Sprawdź, jak przygotować napój z drożdży i jak go pić.

Czy picie drożdży jest zdrowe?

Drożdże są bogatym źródłem witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, B2, B3, B5, B6 biotyny (witaminy B7 lub H) i kwasu foliowego (witamina B9). Zawierają także składniki mineralne takie jak fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas, chrom i selen, a także błonnik, witaminę E i inne antyoksydanty. Są przy tym niskokaloryczne w 100 g drożdży znajduje się ok. 90 kcal.

Napój drożdżowy ma wiele właściwości pielęgnacyjnych, leczniczych i odżywczych:

  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • niweluje trądzik,
  • wspiera odporność,
  • leczy biegunkę,
  • redukuje zmęczenie i dodaje energii,
  • poprawia nastrój.

Zobacz także:

Przepis na napój drożdżowy

Istnieją różne rodzaje drożdży, które dzieli się ze względu na zastosowanie np. drożdże piwowarskie, drożdże piekarnicze czy drożdże gorzelnicze. W każdych z nich jednak znajdują się te same organizmy należące do rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae cerevisiae). Do przygotowania napoju drożdżowego najlepiej jest wybrać świeże drożdże w kostce, które znajdziesz w sklepowych lodówkach.

Napój z drożdży stosuj jako kurację i pij 2-3 razy w tygodniu po jednej szklance dziennie przez 2 miesiące.

Napój drożdżowy – przepis
Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 kostki),
  • 250 ml wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru (opcjonalnie do smaku).

Przygotowanie:

  1. Drożdże zalej wrzącą wodą. Możesz je także zagotować. Dzięki temu zostaną one "zabite" i nie będą fermentować w jelitach.
  2. Wymieszaj aż do rozpuszczenia drożdży.
  3. Napój ostudź i pij najlepiej rano, przed posiłkiem.
  4. Aby drożdże lepiej smakowały można je też rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody i zalać szklanką mleka, a do smaku dodać miód (już po ostudzeniu) lub cukier.

Przeciwwskazania do picia drożdży

Mimo wielu cennych właściwości tego napoju nie każdy może pić drożdże. Mogą one bowiem wywołać skutki uboczne takie jak bóle brzucha, wzdęcia i gazy, a także bóle głowy oraz objawy alergiczne (duszności, bóle w klatce piersiowej).

Drożdży nie powinny też spożywać osoby chorujące na nawracające infekcje grzybicze spowodowane przez drożdżaki Candida albicans oraz osoby z chorobami zapalnymi jelit np. chorobą Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniem jelit. Drożdże nie są wskazane również w połączeniu z niektórymi lekami, ponieważ mogą zmieniać ich działanie.

Bezpieczniejszym sposobem na skorzystanie z cennych właściwości drożdży jest przyjmowanie ich w tabletkach dostępnych jako suplementy diety lub dodawanie do potraw drożdży nieaktywnych w postaci suszonych płatków.

ZOBACZ: Jak dbać o cerę? Rutyna, która doda skórze blasku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie