Nigdy nie łącz alkoholu z tymi produktami. Może to mieć konsekwencje gorsze od kaca. Na co należy uważać?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Nie chcąc potęgować negatywnych skutków spożycia alkoholu, należy łączyć go z właściwymi dodatkami i potrawami.
Nie chcąc potęgować negatywnych skutków spożycia alkoholu, należy łączyć go z właściwymi dodatkami i potrawami. kroshka__nastya / Freepik
Najbardziej znanym skutkiem picia alkoholu w nadmiarze jest kac. Suchość w ustach, ból głowy i żołądka to jego najczęstsze objawy. Jednak sięganie po niektóre drinki może spowodować nasilenie tych dolegliwości albo inne niepożądane reakcje organizmu. Pijąc alkohol, należy także uważać na to, co się je – przed i w trakcie zabawy – oraz na przyjmowane leki. Zobacz, z czym nie łączyć trunków, nie tylko w sylwestrową noc.

Spis treści

Negatywne skutki picia alkoholu – tak objawia się kac

Kac to najczęstsza reakcja organizmu na wypicie znacznej ilości alkoholu, jeszcze gorszą konsekwencją jest zatrucie alkoholowe, które pojawia się już w trakcie spożywania dużych ilości trunków.

Kac zazwyczaj objawia się:

  • bólem głowy,
  • światłowstrętem,
  • dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.

Jest to nieprzyjemny stan wywołany odwodnieniem, spadkiem poziomu cukru, zmęczeniem i pojawieniem się w organizmie toksycznego aldehydu octowego, wytwarzanego podczas procesu rozkładania alkoholu przez wątrobę. Kac pojawia się ok. 10 godzin po zakończeniu picia alkoholu i może utrzymywać się ponad dobę, pozostawiając po sobie nieprzyjemne wspomnienie.

Należy odróżniać go od zatrucia alkoholem, które może być groźne dla zdrowia i doprowadzić nawet do śmierci. Wśród niepokojących objawów zatrucia alkoholowego, które wymagają pilnej interwencji lekarskiej wymienia się:

  • zaburzenia mowy i ruchu,
  • senność lub utrata świadomości,
  • powolny lub nieregularny oddech,
  • niska temperatura ciała,
  • zmiana zabarwienia skóry,
  • drgawki,
  • utrata przytomności lub brak reakcji na bodźce.

Dowiedz się więcej:

Dodatki, które nigdy nie powinny trafić do drinka oraz produkty, których lepiej nie jeść, pijąc alkohol

Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji picia alkoholu najlepiej zrezygnować z jego spożywania lub mocno je ograniczyć. Jeśli zdecydujemy się jednak na drinka, to oprócz umiaru, musimy pamiętać o tym, aby wysokoprocentowych alkoholi nie łączyć z napojami zwierającymi taurynę i kofeinę oraz z innymi mocnymi trunkami. Spożywanie takich mikstur może mieć nieprzewidywalne i przykre skutki.

  • Wysokoprocentowy alkohol z napojem energetyzującym – badania wykazują, że alkohol w połączeniu tauryną – kluczowym składnikiem napojów energetycznych – zwiększa tendencję m.in. do podejmowania bardziej ryzykowanych i agresywnych zachowań. Ponadto napoje energetyzujące zawierają kofeinę maskującą depresyjne działanie alkoholu. Powodują, że osoba pijąca czuje się bardziej trzeźwa, niż jest w rzeczywistości. Może to prowadzić do niekontrolowanego spożycia alkoholu, a nawet do zatrucia organizmu. Ponad to zwartość kofeiny w napoju może skutkować wystąpieniem kołatania serca oraz odwodnienia organizmu.
  • Mieszkanka kilku różnych rodzajów alkoholi – jednym ze znanych drinków, w skład którego wchodzą: biały rum, gin, srebrna tequilla i maraschino, jest Long Island. Choć ze względu na wygląd nazywany jest „mrożoną herbatą”, to oprócz koloru nie ma z nią nic wspólnego. Jest to bardzo mocny drink, który szybko może doprowadzić do upojenia, a także do bardzo silnego kaca ze względu na przeciążenie wątroby różnymi rodzajami trunków i ich składowymi. Jest to także jeden z najbardziej kalorycznych wśród popularnych drinków, który ma średnio ok. 285 kcal.
  • Leki na receptę i bez – przed sięgnięciem po drinka warto również sprawdzić czy leki, które przyjmujemy nie wchodzą w interakcję z alkoholem. Mogą to być zarówno leki dostępne na receptę m.in. antybiotyki, leki uspokajające i nasenne, opioidy, niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), leki przeciwzakrzepowe, niektóre leki przeciwcukrzycowe oraz leki przeciwgrzybicze i chemioterapeutyki. Również część leków bez recepty ma przeciwskazania do spożywania alkoholu. Dlatego zawsze należy zapoznać się z ulotką produktu, który się przyjmuje.
  • Tłuste potrawy, słone przekąski i nabiał – wiedząc, że będziemy spożywali alkohol, powinniśmy zadbać o zjedzenie wcześniej pożywnego, ale nie ciężkostrawnego posiłku, który obciąży wątrobę. Należy także uważać na popularne słone przekąski, które dostarczają do organizmu duże ilości odwadniającej dodatkowo soli. Z kolei jedzenie nabiału w postaci jogurtów czy kefiru w trakcie spożywania alkoholu, który prowadzi do ścinania białka, może zakończyć się bólem brzucha i biegunką.
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia