3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Zaczepiał 11-letnią dziewczynkę w Poznaniu. Mężczyzna usłyszał zarzuty

NOWE
Zaczepiał 11-letnią dziewczynkę w Poznaniu. Mężczyzna usłyszał zarzuty

Dobiega końca przebudowa strażnicy OSP w Strzałkowie w gminie Radomsko. ZDJĘCIA

Dobiega końca przebudowa strażnicy OSP w Strzałkowie w gminie Radomsko. ZDJĘCIA

Polecamy

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski

Grożą nam tropikalne kleszcze-giganty! Wkrótce dotrą do Polski

Księżna Walii ujawnia diagnozę. Lekarze ostrzegają przed tajemniczą „epidemią” raka

Księżna Walii ujawnia diagnozę. Lekarze ostrzegają przed tajemniczą „epidemią” raka

To ludzie częściej zarażają zwierzęta, a nie na odwrót

To ludzie częściej zarażają zwierzęta, a nie na odwrót