Spis treści
Tradycyjne śliwowica – przepis na nalewkę ze śliwek węgierek
Śliwa zwyczajna (Prunus domestica) to drzewo pospolicie występujące w Polsce. Do naszego kraju najprawdopodobniej została sprowadzona z Węgier, stąd też jej polska nazwa – śliwka węgierka. Jej ciemnoniebieskie owoce są niezwykle aromatyczne i słodkie, dlatego często przygotowuje się z nich nalewki, dżemy, a także soki.
Zrobienie śliwowicy jest niezwykle proste i wymaga tylko 4 składników, a także dużego słoika, gazy lub sita do filtracji i szklanych butelek.
Składniki na nalewkę ze śliwek węgierek:
- 1,5 kg śliwek węgierek,
- 500 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 500 ml spirytusu rektyfikowanego,
- 500 g cukru.
Jak przygotować śliwowicę?
- Owoce należy wybierać tylko dojrzałe, o ciemnoniebieskim kolorze, bez przebarwień i uszkodzeń skórki.
- Śliwki dokładnie umyć, przekroić na połowę i wydrylować. Następnie przesypać do wyparzonego wcześniej słoika o pojemności minimum 3 litrów.
- Owoce zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i postawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie roztwór alkoholowy przelać do innego słoika i zakręcić. Natomiast śliwki zasypać cukrem i ostawić na kolejne 4-5 tygodni w zaciemnione miejsce i 2-4 razy w tygodniu zamieszać, aby cukier szybciej się rozpuścił.
- Powstałą miksturę przesączyć przez sito lub gazę, a z owoców wycisnąć jak najwięcej soku.
- Wlać do wcześniej zlanego alkoholu i dokładnie wymieszać.
- Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić i postawić w ciemne i chłodne miejsce na 6-7 miesięcy.
- Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.