Nalewka z czarnego bzu pomaga na odporność i łagodzi objawy przeziębienia. Wypróbuj prosty babciny przepis na nalewkę z jego owoców

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Wideo
od 16 lat
Nalewka z owoców czarnego bzu to lecznicza mikstura bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejszają stan zapalny oraz spowalniają proces starzenia się komórek. Trunek ten polecany jest jako domowy sposób na wzmocnienie organizmu, szczególnie w przypadku zachorowania na grypę lub przeziębienie. Zobacz, kiedy jeszcze warto po niego sięgnąć i wypróbuj przepis babci na nalewkę z czarnego bzu.

Spis treści

Nalewka z owoców czarnego bzu sprawdzi się również jako element wspierający leczenie zakażenia bakterią Helicobacter Pylori.
Nalewka z owoców czarnego bzu sprawdzi się również jako element wspierający leczenie zakażenia bakterią Helicobacter Pylori. Madeleine_Steinbach/gettyimages.com

Babciny przepis na nalewkę z owoców czarnego bzu

Czarny bez (Sambucus nigra) to znana roślina, która od wieków stosowana jest jako środek wspomagający odporność i łagodzący objawy przeziębienia i grypy. Surowcem zielarskim są jego kwiaty i owoce. Kwiaty czarnego bzu zbiera się w okresie kwitnienia, czyli od maja do lipca, a owoce w momencie, gdy są dojrzałe, czyli w sierpniu lub wrześniu. Można z nich przygotować sok, dżem, a nawet leczniczą nalewkę.

Należy jednak pamiętać, że kwiaty i surowe owoce czarnego bzu zawierają toksyczne substancje, w tym sambunigrynę. Dlatego przed spożyciem tych surowców należy bezwzględnie poddać je obróbce termicznej, która dezaktywuje toksyny, ale nie wpłynie znacząco na straty cennych składników odżywczych.

Składniki na nalewkę z owoców czarnego bzu:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
  • 500 g cukru.

Jak przygotować nalewkę?

  1. Owoce zbierać tylko dojrzałe, bez zielonych przebarwień i uszkodzeń.
  2. Pozbyć się wszystkich szypułek i dokładnie umyć owoce i wsypać do garnka.
  3. Do garnka z czarnym bzem dodać niewielką ilość wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut – w ten sposób toksyczne związki ulegną zniszczeniu.
  4. Po tym czasie odcedzić owoce i wsypać je do dużego słoika. Można odrobinę rozgnieść widelcem.
  5. Zasypać cukrem, zakryć gazą i zabezpieczyć gumką recepturką, aby nie wlatywały muszki owocówki. Odstawić na 7-10 dni w ciemne miejsce, pamiętając o codziennym mieszaniu słoikiem.
  6. Dodać alkohol, zamieszać, zakręcić i odstawić na minimum 8 tygodni w ciemne miejsce. Warto przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem, aby owoce szybciej puścił sok.
  7. Po tym czasie miksturę przecedzić przez sito lub gazę, a z owoców wycisnąć cały sok.
  8. Leczniczą nalewkę przelać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kolejne 6-7 miesięcy.
  9. Po tym czasie nalewka z owoców czarnego bzu jest gotowa do spożycia.

Do nalewki z kwiatów czarnego bzu można dodać również różne przyprawy, w tym goździki, laskę wanilii, anyż lub cynamon, dzięki czemu trunek zyska niepowtarzalny korzenny smak.

Sprawdź: Jak przygotować domową nalewkę? Poznaj cenne rady eksperta

W jakich dolegliwościach pomaga nalewka z owoców czarnego bzu?

Nalewka z owoców czarnego bzu to tradycyjny środek wspomagający leczenie wielu dolegliwości. Zawarte w niej antyoksydanty korzystnie wpływają na stan zdrowia, wzmacniają odporność, łagodzą stan zapalny, a także chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, wywołanym przez wolne rodniki tlenowe.

Ta lecznicza mikstura stanowi bogactwo związków mineralnych i witamin, w tym witaminy C, która wraz z rutyną uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym wzmacnia odporność i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.

Dodatkowo w nalewce z czarnego bzu znajdziemy garbniki, które dzięki właściwościom ściągającym uszczelniają naczynia krwionośne, a tym samym łagodzą biegunki. Owoce czarnego bzu stanowią również źródło kwasów organicznych, witamin z grupy B, beta-karotenu i antocyjanów, które są silnymi przeciwutleniaczami.

W licznych badaniach wykazano, że owoce czarnego bzu, przyjmowane w postaci syropu lub nalewki mogą przyspieszyć zdrowienie pacjentów zarażonych wirusem grypy nawet o 4 dni.

Jakie właściwości wykazuje nalewka z owoców czarnego bzu? Według fitoterapeutów, działa ona:

  • antyoksydacyjnie,
  • przeciwwirusowo,
  • przeciwbakteryjnie, szczególnie w przypadku Helicobacter pylori,
  • moczopędnie,
  • żółciotwórczo,
  • rozkurczowo,
  • przeciwgorączkowo,
  • przeczyszczająco,
  • detoksykująco,
  • wzmacniająco.

Eksperci medycyny naturalnej sugerują również, że nalewka z owoców czarnego bzu wykazuje działanie przeciwbólowe, szczególnie w przypadku bólu mięśni lub nerwobóli.

Kiedy warto rozważyć stosowanie tej leczniczej nalewki? Stosowanie dawki leczniczej może wspierać leczenie tych dolegliwości:

  • przeziębienie,
  • grypa,
  • infekcje górnych dróg oddechowych,
  • gorączka,
  • umiarkowane nadciśnienie tętnicze krwi,
  • wysoki poziom cholesterolu frakcji LDL,
  • zakażenie Helicobacter pylori,
  • pasożytnicze zakażenie układu pokarmowego,
  • niestrawność,
  • zaparcia,
  • skurcze żołądka,
  • zakażenie układu moczowego.

Warto przeczytać:

Dawkowanie i przeciwwskazania do spożywania nalewki z owoców czarnego bzu

Nalewka z owoców czarnego bzu to środek leczniczy, wspomagający leczenie różnych dolegliwości, jednak nie zastąpi terapii farmakologicznej zleconej przez lekarza. Eksperci medycyny naturalnej zalecają, aby nie przekraczać dziennej dawki leczniczej, która wynosi maksymalnie 50 ml nalewki.

Dodatkowo osoby chore na cukrzycę, stan przedcukrzycowy lub insulinooporność powinny unikać spożywania tej leczniczej nalewki, nie tylko ze względu na zawartość cukru, ale również na silne działanie hipoglikemizujące. Składniki czynne nalewki z owoców czarnego bzu mogą wchodzić w reakcje chemiczne z lekami przeciwcukrzycowymi.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania nalewki z owoców czarnego bzu? Powinno się jej unikać w przypadku:

  • ciąży i karmienia piersią,
  • dzieci i młodzież do 18. roku życia,
  • przyjmowania leków, które mogą wchodzić w reakcje chemiczne z alkoholem,
  • alergii na alkohol lub jego nietolerancji,
  • alergii na czarny bez,
  • 2 tygodnie przed zaplanowanymi zabiegami chirurgicznymi.
Dodaj firmę Autopromocja

Bądź zawsze w formie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia