Domowa nalewka z moreli wspomaga odporność i wzrok, usprawnia trawienie. Ma niesamowity smak i aromat! Wypróbuj przepis na morelówkę

Monika Góralska
Monika Góralska
Nalewkę można przygotować również z suszonych moreli, najlepiej użyć ekologicznych, niesiarkowanych.
Nalewkę można przygotować również z suszonych moreli, najlepiej użyć ekologicznych, niesiarkowanych. zia_shusha/gettyimages.com
Morele to smaczne i słodkie owoce, którymi właśnie możemy się cieszyć, ponieważ w lipcu i sierpniu trwa na nie sezon. Już teraz można z nich więc przygotować nalewkę, która umili nam zimowe wieczory i przypomni smak letnich dni. Morelówka ma piękny, pomarańczowy kolor, niezwykły zapach i soczysty, słodki smak. Usprawni trawienie, pomoże obniżyć ciśnienie krwi i poprawić ostrość widzenia (jednak nie można przekraczać zalecanych dawek i trzeba pamiętać o tym, że istnieją też przeciwwskazania do jej stosowania). Wypróbuj przepis na nalewkę morelową.

Spis treści

Domowa nalewka z moreli na spirytusie – wypróbuj przepis

Morele to słodkie i delikatne owoce, które świetnie smakują na surowo, ale można z nich również przygotować pyszne przetwory takie jak dżemy, konfitury, przeciery, kompoty, a także nalewkę z moreli zwaną morelówką.

Składniki:

  • 1 kg moreli,
  • 1 L spirytusu 96 proc.,
  • 200 ml wody,
  • 30 dag cukru,
  • opcjonalnie można dodać do smaku odrobinę cynamonu, anyżu lub goździków.

Jak przygotować nalewkę z moreli?

  1. Umyte, dojrzałe morele wypestkować i pokroić na małe kawałki.
  2. Przełożyć do słoja i zalać spirytusem. Zakręcić słój i odstawić w ciepłe i słoneczne miejsce na 2 miesiące. Codziennie potrząsać słojem, aby owoce lepiej się macerowały.
  3. Po tym czasie w przegotowanej i wystudzonej wodzie rozpuścić cukier i dolać do słoja z nalewką. Odstawić jeszcze na tydzień.
  4. Następnie przecedzić nalewkę i rozlać do szklanych butelek. Zamknąć i odłożyć do leżakowania na 3 miesiące. Zrobiona teraz nalewka będzie gotowa do spożycia w grudniu, sprawdzi się więc idealnie na zimowe wieczory.

Nalewkę można przygotować również z suszonych moreli, najlepiej użyć ekologicznych, niesiarkowanych. Należy tylko dodać więcej wody (ok. 1,2 L).

Owoce z nalewki można dodać do dżemu lub konfitury, co wzbogaci ich smak. Należy tylko pamiętać, że są one przesiąknięte alkoholem, więc takiego dżemu nie podajemy dzieciom ani kobietom w ciąży.

Jakie właściwości mają morele i na co stosować nalewkę z moreli?

Morele to smaczne i zdrowe owoce kojarzące się głównie z latem, bo właśnie wtedy dojrzewają one w słońcu, a sezon na nie przypada w lipcu i sierpniu. Morele pochodzą z Azji Środkowej i Chin, skąd ich uprawa rozprzestrzeniła się na całą Azję, Europę oraz Afrykę Północną. Uprawia się je również w Polsce, ponieważ są bardziej odporne na mróz niż ich krewne, czyli brzoskwinie.

Morele są niskokaloryczne, 100 g moreli ma 48 kalorii. Składają się w 86 proc. z wody oraz 11 proc. węglowodanów i po 1 proc. białka i tłuszczu. Surowe morele są umiarkowanym źródłem witaminy A i C, pokrywają 12 proc. dziennego zapotrzebowania na nie. Można je natomiast uznać za źródło węglowodanów (13 g) i błonnika (2,4 g). Zawierają także żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, witaminę K oraz substancje czynne takie jak beta-karoten (prowitamina witaminy A), polifenole (katechiny i kwas chlorogenowy), a także sacharozę, glukozę, kwasy organiczne, terpeny, aldehydy i laktony.

Morele zawierają najwięcej beta-karotenu spośród wszystkich owoców, są źródłem błonnika i antyoksydantów oraz mają niski indeks glikemiczny (IG=31), dlatego mogą je jeść osoby z insulinoopornością oraz cukrzycą.

Morele wykazują działanie:

  • przeciwutleniające – dzięki zawartości antyoksydantów zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia się skóry i zapobiegają rozwojowi nowotworów,
  • wzmacniające odporność – dzięki zawartości witaminy C,
  • poprawiające ostrość wzroku, co zapewnia duża dawka beta-karotenu,
  • ochronne na układ krążenia i układ nerwowy – mają dużo potasu, który wpływa na regulację ciśnienia krwi, co zapobiega nadciśnieniu oraz wspiera pracę serca i mięśni, a także uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych,
  • usprawniające trawienie – zmniejszają one wydzielanie kwasu solnego w żołądku, dzięki czemu są pomocne przy nadkwasocie żołądka, zgadze i refluksie.

Natomiast dostępne przez cały rok morele suszone mają wyższe stężenie składników odżywczych, bo pokrywają aż 25 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A i E, potas oraz żelazo. Są one jednak dużo bardziej kaloryczne, 100 g to ok. 300 kcal, czyli prawie 6 razy więcej niż świeże. Dostępne w sklepach suszone morele często są konserwowane również za pomocą dwutlenku siarki, który może częściowo niszczyć witaminy zawarte w owocach, a także prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych.

Przeciwwskazania do stosowania morelówki

Nalewka jest napojem alkoholowym, dlatego nie mogą jej spożywać dzieci, kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Nie powinny po nią sięgać również osoby uczulone na te owoce lub na inny składnik trunku.

Nalewka z moreli jest produktem leczniczym, dlatego należy spożywać ją w określonych, niewielkich ilościach, najlepiej ok. 50 ml dziennie. Stosowanie nalewki warto jednak zawsze skonsultować z lekarzem, szczególnie u osób chorujących przewlekle, ponieważ może ona wchodzić w reakcje z niektórymi lekami i zaburzać ich wchłanianie.

Spożywanie niektórych produktów spożywczych może korzystnie wpływać na poprawę wyglądu skóry. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Jedz to i wyglądaj młodziej! Te produkty poprawią wygląd two...

Dodaj firmę Autopromocja

Miej ciśnienie pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia