Najlepsze przepisy na placki z jabłkami. Tak pysznych nie jadłeś! Sprawdź, jak zrobić placki bezglutenowe, bez jajek i mleka czy racuchy!

Martyna Jaros
Martyna Jaros
By placki z jabłkami wyszły najlepsze, ważna jest odmiana użytych jabłek. Te powinny być twarde, by nie rozpadły się podczas smażenia i nie rozwodniły ciasta, i lekko kwaśne, ponieważ będą stanowić ciekawy kontrast dla słodyczy aromatycznych racuszków. Polecanymi odmianami są szara reneta i antonówka.Wypróbuj najlepsze przepisy na placki z jabłkami!
By placki z jabłkami wyszły najlepsze, ważna jest odmiana użytych jabłek. Te powinny być twarde, by nie rozpadły się podczas smażenia i nie rozwodniły ciasta, i lekko kwaśne, ponieważ będą stanowić ciekawy kontrast dla słodyczy aromatycznych racuszków. Polecanymi odmianami są szara reneta i antonówka.Wypróbuj najlepsze przepisy na placki z jabłkami! pixabay
Udostępnij:
Placki z jabłkami sprawiają, że momentalnie cofamy się myślami do czasów beztroskiego dzieciństwa. Wspominamy ich cudowny aromat roznoszący się po mieszkaniu, a ich smak wywołuje uśmiech na twarzy i rozmarzenie. Na szczęście placków z jabłkami nie trzeba sobie odmawiać, bez względu na to, jaką dietę stosujemy. Bez większego trudu można przygotować je w wersji odchudzonej lub gluten free, a także bez jajek, mleka i drożdży. Polecamy najlepsze przepisy na placki z jabłkami, którymi może delektować się każdy! Są kruche z zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne. Po prostu przepyszne!

Placki z jabłkami mogą być zdrowe!

Placki z jabłkami kojarzą się z wysokokaloryczną potrawą, której dbając o zdrowe i szczupłą sylwetkę, należy bezwzględnie unikać. I pewnie tak jest, jeśli przygotujemy je w tradycyjny babciny sposób, nie oszczędzając cukru, białej mąki i oleju na patelnię, a także zjadając ich pokaźną porcję.

Warto wiedzieć, że szykując placki z jabłkami, można pozamieniać niektóre składniki na zdrowsze, co pozwoli dopasować ich skład, a także kaloryczność do indywidualnych potrzeb. Ponadto, zamiast smażyć, na tłuszczu można przygotować je bez oleju na teflonowej patelni lub upiec w piekarniku. Mają wtedy o wiele mniej kalorii!

Ponieważ sezon na jabłka właśnie się rozpoczyna, przestawiamy zdecydowanie najlepsze przepisy na placki z jabłkami dla każdego! W galerii poniżej znajdują się receptury na tradycyjne racuchy z jabłkami na drożdżach, aromatyczne placuszki dla dbających o sylwetkę i tych, którzy powinni unikać mleka i jajek. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

RADA: Wiadomo, że dwie gospodynie robiąc z tego samego przepisu, uzyskają nieco inny efekt. Dlatego, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie – dodaj odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste rozwodnij je mlekiem. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany

Kuchnia pełna jabłek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Bardzo skomplikowane te przepisy. Wystarczą 3 jajka, trochę mąki aby ciasto miało konsystencję śmietany, szczypta proszku i cukier waniliowy do smaku, wszystko zmiksować, maczać krążki jabłek w cieście.5 minut roboty.

Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie