Źródła witamin i składników mineralnych
Witamina C (kwas askorbinowy) to jedna z najważniejszych witamin, ważna w kontekście prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nie tylko. Witamina C jest naturalnym antyoksydantem. Korzystnie wpływa na naturalne bariery ochronne organizmu, gdyż wzmacnia błony śluzowe i ściany naczyń krwionośnych. Źródłem witaminy C są nie tylko cytrusy (cytryna, grejpfrut), ale również brokuły, natka pietruszki, papryka, truskawki i kiwi. Do witamin na odporność należą również witaminy z grupy B, które mobilizują organizm do walki z drobnoustrojami. W żywności witaminy z grupy B znajdują się głównie w produktach zbożowych, nabiale, mięsie i zielonych warzywach. W diecie na wzmocnienie odporności nie może zabraknąć również pozostałych witamin antyoksydacyjnych (A i E), które eliminują wolne rodniki, uszkadzające zdrowe komórki w organizmie. Źródłem witaminy A są między innymi pomidory, marchewka, szpinak i wątróbka, z kolei witamina E znajduje się w orzechach, nasionach, migdałach i kiełkach.
W zdrowej diecie nie może zabraknąć także źródeł składników mineralnych. We wzmacnianiu odporności pomogą przede wszystkim: żelazo, cynk i selen. Żelazo ma wpływ na aktywność limfocytów, cynk hamuje namnażanie bakterii, a selen stymuluje powstawanie nowych komórek układu odpornościowego. Najlepszym źródłem żelaza są mięso, ryby, jaja i strączki. Cynk znajdziesz głównie w mięsie, serach, kaszy, pestkach i nasionach, a selen w rybach, jajkach i orzechach.
Kwasy tłuszczowe na wzmocnienie odporności
Ważną częścią każdej odpowiednio zbilansowanej diety są zdrowe tłuszcze, a konkretnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega. Kwasy omega mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu korzystnie wpływają nie tylko na układ nerwowy, ale również odpornościowy. Najlepszym źródłem kwasów omega są tłuste ryby morskie (takie jak łosoś, makrela). Według rekomendacji dietetyków ryby należy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Zdrowe tłuszcze znajdziesz również w olejach roślinnych, awokado, a także orzechach, pestkach i nasionach.
Naturalne probiotyki
Jadłospis na odporność warto wzbogacić również o żywność fermentowaną. Zawiera ona kwas mlekowy i żywe kultury bakterii, czyli związki, które korzystnie wpływają na rozwój “dobrych” bakterii w jelitach. Co zatem jeść i pić w sezonie jesienno-zimowym? Kiszoną kapustę i ogórki, chleb na zakwasie, ocet jabłkowy, a także produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir i maślanka. Więcej sposobów na wzmocnienie odporności znajdziesz tutaj: https://www.maczfit.pl/blog/10-sposobow-jak-wzmocnic-odpornosc/.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?