Lecznicza nalewka z tarniny – łatwy przepis. Pomaga na biegunkę i ból gardła. Zobacz, jak przygotować tarninówkę bez drylowania owoców

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Drylowanie tarek nie jest łatwe, więc można je pominąć. Jeśli jednak nalewka ma być przygotowana z owoców bez pestek, najłatwiej usuwać je po ich rozmrożeniu.
Drylowanie tarek nie jest łatwe, więc można je pominąć. Jeśli jednak nalewka ma być przygotowana z owoców bez pestek, najłatwiej usuwać je po ich rozmrożeniu. Andreas Steidlinger/Getty Images
Nalewka z tarniny jest szczególnie cennym trunkiem leczniczym, który jest polecany w zaburzeniach trawienia, biegunkach bakteryjnych, zatrzymywaniu wody w organizmie oraz stanach zapalnych jamy ustnej. Śliwki tarki, które zbiera się w październiku, są szczególnie bogate w związki hamujące stan zapalny. Warto przerobić je na tarninówkę, co nie jest trudne, a bardzo się opłaca – zobacz przepis. Wyjaśniamy, jak przygotować nalewkę tarninową, jakie ma właściwości, na co pomaga oraz jak i kiedy można ją stosować.

Spis treści

Jak zrobić nalewkę z tarniny bez drylowania? Przepis na tarninówkę

Nalewka z tarniny powstaje z przemrożonych owoców, które można zrywać po przymrozkach lub włożyć do zamrażarki. Choć mogą wystarczyć 24 godziny, wiele osób pozostawia je tam na kilka tygodni. Sposobów na tarninówkę jest wiele, a wszystkie pozwolą na uzyskanie cennego preparatu leczniczego pomocnego.

Przepis na tarninówkę
Składniki:

  • 1 kg owoców tarniny,
  • 0,5 l spirytusu 95 proc.,
  • 2 szkl. wody,
  • 100 g cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • ew. połowy cytryny,
  • kilka goździków lub inne przyprawy korzenne (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Umyte i osączone owoce zalej w słoju spirytusem i wodą, a następnie odstaw w ciemne i chłodne miejsce na okres około 4 miesięcy.
  2. Po upływie tego czasu odlej płyn i przefiltruj nalewkę, a owoce wyrzuć.
  3. Dodaj do nalewki pozostałe składniki, odstaw na 2 tygodnie, po czym przefiltruj ponownie i odstaw na 6 miesięcy.
  4. Dawkowanie nalewki z owoców tarniny to 25-50 ml dziennie.

Istnieją jednak alternatywne metody wykonania nalewki z tarniny. Wiele osób odlewa wyciąg alkoholowy po krótszej maceracji, po czym zasypuje owoce cukrem z dodatkami i odstawia na 4-6 tygodni, by pozyskać z nich więcej cennych składników. Wtedy łączy się syrop z wyciągiem spirytusowym i odstawia całość na pół roku do leżakowania.

Owoce można też jednak od razu zasypywać cukrem, a potem dodawać pozostałe składniki.

Do przygotowania nalewki ze śliwki tarniny można użyć owoców całych, jaki i drylowanych, jednak z uwagi na niewielkie rozmiary owoców i pokaźne pestki drylowanie nie należy do najłatwiejszych. Warto spróbować usunąć je ze świeżo rozmrożonych owoców poprzez ściśnięcie miąższu. Zabieg nie jest jednak konieczny, bo zawarty w pestkach kwas pruski (związki cyjanogenne) nie wydostaje się przez ich grube ściany.

Jakie właściwości ma nalewka z tarniny? Na co pomaga?

Tarnina to gatunek śliwy, nazywany również tarką i żarnośliwą, a po łacińsku – Prunus spinosa. Ten ciernisty krzew z rodziny różowatych wytwarza niewielkie kuliste owoce w ciemnogranatowym kolorze, które są pokryte charakterystycznym ciemnoniebieskim nalotem.

Owoce tarniny zbiera się w pełni dojrzałości około października i suszy albo przerabia na przetwory. Są w nich obecne liczne aktywne fitozwiązki, m.in. do 4 procent garbników, flawonoidy (w tym nadające im kolor antocyjany czy flawony takie jak kemferol), a także kwasy organiczne, w tym jabłkowy oraz askorbinowy, czyli witamina C – ta ostatnia w ilości ok. 30 mg w 100 g miąższu.

Zawarte w tarninie garbniki działają ściągająco na błony śluzowe i skórę. Oznacza to, że powodują powierzchniową denaturację ich białek i powstanie ochronnej warstwy chroniącej uszkodzenie. Związki o takim działaniu obkurczają też naczynia krwionośne, zmniejszając wysięki. Działają też przeciwzapalnie. Właściwości te sprawdzają się w przypadku stan zapalnych jamy ustnej i przewodu pokarmowego, a zwłaszcza w biegunkach.

W ziołolecznictwie stosuje się też korę tarniny o jeszcze silniejszym działaniu przeciwbiegunkowym oraz zbierane na wiosną kwiaty tarniny, które są bogate zwłaszcza w flawonoidy o działaniu moczopędnym.

Lecznicza nalewka z owoców tarniny wykazuje właściwości:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwbiegunkowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwwysiękowe,
  • rozkurczowe,
  • lekko moczopędne,
  • usprawniające trawienie,
  • poprawiające krążenie krwi,
  • hamujące utlenianie cholesterolu.

Z tego powodu tarninówka jest polecana w przypadku niestrawności, bólu brzucha (zwłaszcza na tle skurczowym) i biegunki. Pomoże także ograniczyć zatrzymywanie płynów w organizmie, niedokrwienie kończyn i procesy miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Po rozcieńczeniu tarninówka jest dobra do płukania jamy ustnej i gardła w przypadku stanów zapalnych, aft, zapalenia migdałków, a także nieświeżego oddechu. Związki aktywne z tarniny mogą też pomóc w walce z próchnicą, ponieważ hamują namnażanie się wywołujących tę chorobę bakterii Streptococcus mutans.

Kto powinien unikać nalewki z tarniny? Przeciwwskazania i środki ostrożności

Nalewka tarninowa jest przetworem o wysokiej zawartości alkoholu, który nie powinien być spożywany przez osoby niepełnoletnie oraz kobiety ciężarne i karmiące dziecko piersią.

Przeciwwskazaniem do picia nalewki z tarniny jest także zażywanie leków dostępnych na receptę i bez niej, których składniki wchodzą w reakcje z alkoholem etylowym. Może to niebezpiecznie modyfikować ich działanie, np. osłabiać je lub nasilać, prowadząc do wystąpienie efektów ubocznych.

Do środków, których nie należy łączyć z alkoholem, należą niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), niektóre antybiotyki i leki psychiatryczne (np. przeciwdepresyjne, stymulanty), a także przeciwzakrzepowe (tak, jak alkohol, rozrzedzają krew) czy przeciwalergiczne. Informacji na ten temat trzeba szukać na ulotce farmaceutyku.

Nalewka tarninowa nie jest odpowiednia dla osób wykazujących objawy alergii na owoce tej rośliny. Na ogół są one jednak bezpieczne – pod warunkiem, że nie je się ich pestek. Tak, jak w przypadku wielu innych gatunków z rodzaju różowatych, w tym jabłek czy wiśni, z zawartych w nich związków cyjanogennych mogą powstać szkodliwe substancje.

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

TEVA

Hepatil 150mg 80 tabletek

30,99 zł14,99 zł-52%
miejsce #2

Bonimed

Bonimed Syrop Vernikabon complex 100 ml

39,09 zł21,35 zł-45%
miejsce #3

EWOPHARMA

BioGaia Gastrus 30 tabletek do żucia

50,58 zł31,50 zł-38%
miejsce #4

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #5

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie