8 z 11
Poprzednie
Następne
Które produkty zawierają więcej potasu niż banany? Niedobór tego pierwiastka może powodować zaparcia i skurcze. Jak go uzupełnić?
Kasza gryczana
Produktem, który zawiera znacznie więcej potasu niż banan, jest kasza gryczana – porcja 100 g suchego ziarna stanowi źródło 443 mg tego pierwiastka. Kasza gryczana obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę układu pokarmowego i przyspiesza przesuwanie resztek pokarmowych w dalsze części jelita.
Kasza gryczana jest źródłem witamin z grupy B, żelaza, magnezu i cynku, który odpowiada za prawidłową strukturę skóry, włosów i paznokci, a także za spermatogenezę, czyli prawidłowy rozwój plemników. W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie kaszy gryczanej obniża stężenie cholesterolu frakcji LDL we krwi, a tym samym wspiera walkę z miażdżycą i hipercholesterolemią.