9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najpopularniejszym warzywem w Polsce jest ziemniak, który...
fot. yelenayemchuk/123RF

Które produkty zawierają więcej potasu niż banany? Niedobór tego pierwiastka może powodować zaparcia i skurcze. Jak go uzupełnić?

Ziemniaki

Najpopularniejszym warzywem w Polsce jest ziemniak, który stanowi składnik wielu zup, sałatek i dań głównych. W 100 g ziemniaków zawarte jest 443 mg potasu. Powszechnie uważa się, że ziemniaki tuczą, jednak jest to mylne przekonanie, ponieważ jeden duży ziemniak o wadze 100 g to źródło tylko 76 kcal, natomiast ich kaloryczność znacznie zwiększa się po dodaniu sosów, masła lub zasmażki.

Ziemniaki polecane są szczególnie osobom z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi, a także osobom na diecie odchudzającej, ponieważ dzięki zawartości błonnika pokarmowego na dłużej dają uczucie sytości. Warzywa te warto gotować w mundurkach lub piec ze skórką, dzięki czemu ich indeks glikemiczny będzie niższy niż tych gotowanych po wcześniejszym obraniu.

Zobacz również

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Zostały jajka po świętach? Tak długo są dobre do jedzenia gotowane i surowe

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce

Polecamy

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Rzadki wirus w ściekach. To pierwszy taki przypadek. GIS: „sytuacja alertowa”

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Szczypta robi różnicę. Zmniejsz spożycie soli, a obniżysz ryzyko chorób serca

Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada

O TYM SIĘ MÓWI
Czy po przechorowaniu COVID-19 można się zaszczepić? Ekspert odpowiada