Które produkty zawierają więcej potasu niż banany? Niedobór tego pierwiastka może powodować zaparcia i skurcze. Jak go uzupełnić?
Ziemniaki
Najpopularniejszym warzywem w Polsce jest ziemniak, który stanowi składnik wielu zup, sałatek i dań głównych. W 100 g ziemniaków zawarte jest 443 mg potasu. Powszechnie uważa się, że ziemniaki tuczą, jednak jest to mylne przekonanie, ponieważ jeden duży ziemniak o wadze 100 g to źródło tylko 76 kcal, natomiast ich kaloryczność znacznie zwiększa się po dodaniu sosów, masła lub zasmażki.
Ziemniaki polecane są szczególnie osobom z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi, a także osobom na diecie odchudzającej, ponieważ dzięki zawartości błonnika pokarmowego na dłużej dają uczucie sytości. Warzywa te warto gotować w mundurkach lub piec ze skórką, dzięki czemu ich indeks glikemiczny będzie niższy niż tych gotowanych po wcześniejszym obraniu.