Królowa zup na odporność. Może skrócić czas trwania przeziębienia. Dlaczego jeszcze warto jeść zupę pomidorową?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Aby zachować, jak najwięcej właściwości zdrowotnych warzyw, zupę należy gotować pod przykryciem.
Aby zachować, jak najwięcej właściwości zdrowotnych warzyw, zupę należy gotować pod przykryciem. tvirbickis/123RF
Zupa pomidorowa zawiera substancje, które pomagają w walce z przeziębieniem. Są na to naukowe dowody. Substancje aktywne zawarte w pomidorach i przyprawach dodawanych do zupy wspierają układ odpornościowy, pomagając zwalczać wirusy i bakterie. Ponadto ciepła zupa pomaga rozgrzać ciało przemarznięte „od środka”, co jest szczególnie cenne, gdy na dworze gwałtownie spada temperatura. Sprawdź, co warto dodać do zupy pomidorowej i wypróbuj przepis na aromatyczną pomidorówkę.

Spis treści

Jak jedzenie zupy pomidorowej wpływa na naszą odporność

Zupa to sycące i pożywne danie, które odpowiednio przygotowane i doprawione, może wspomóc w naturalny sposób naszą odporność. Po zupy sięgamy intuicyjnie częściej w sezonie jesienno-zimowym, który sprzyja infekcjom.

Dlaczego szczególnie warto jeść zupę pomidorową? Odpowiedź tkwi w składzie pomidorów. To niskokaloryczne warzywa o wysokiej wartości odżywczej. Cenione są przede wszystkim za zawartość potasu, likopenu i błonnika, a także witamin A i C.

Jeden, średniej wielkości pomidor może pokryć około 28 proc. referencyjnego dziennego spożycia witaminy C. Zgodnie z wynikami badań, kwas askorbinowy może skrócić czas trwania przeziębienia i złagodzić nasilenie jego objawów.

Pomidory są także bogatym źródłem karotenoidów, w szczególności likopenu oraz beta-karotenu. W kilku badaniach odnotowano właściwości zdrowotne karotenoidów, które związane są z ich siłą przeciwutleniającą, takie jak: stymulacja układu odpornościowego i aktywność przeciwnowotworowa.

Chociaż główną właściwością beta-karotenu jest działanie przeciwutleniające, jednak ma on też swój udział we wspieraniu pracy układu odpornościowego. Przyczynia się do ochrony organizmu przed drobnoustrojami i działa wzmacniająco na błony śluzowe m.in. dróg oddechowych, co chroni je przed infekcjami.

Produkty, które warto dodać do zupy pomidorowej, aby była jeszcze zdrowsza. Znane i mniej znane dodatki

Chcąc spotęgować działanie zupy pomidorowej, warto pomyśleć o przyprawach i dodatkach, które nie tylko pogłębią jej smak, ale także zwiększą jej funkcje immunostymulujące:

  1. Czosnek – ze względu na swoje działanie przeciwdrobnoustrojowe – nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Dodaje potrawom ostrego, charakterystycznego smaku i aromatu, ale przede wszystkim dzięki obecności licznych witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz allicyny wspiera układ odpornościowy.
  2. Cebula wykazuje działanie bakteriobójcze, a dzięki dużej zawartości witaminy C oraz fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzemu, od wieków wykorzystywana jest jako element diety stosowanej przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
  3. Bazylia to aromatyczny ziołowy dodatek do dań, który wykazuje wiele właściwości leczniczych. Wymienia się wśród nich działanie bakterio- i grzybobójcze, co może być szczególnie pomocne przy infekcjach sezonowych.
  4. Majeranek to przyprawa, która także wzbogaci smak zupy, ale jednocześnie wykazuje szerokie działanie zwalczające drobnoustroje (grzyby, bakterie i wirusy). W medycynie ludowej od wieków stosowany jest pomocniczo w leczeniu kataru, chorych zatok i kaszlu.
  5. Kurkuma doceniana jest za wzmacnianie odporności organizmu, a także jako element wspomagający leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Zawarta w niej kurkumina ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Przepis na aromatyczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów

W okresie, kiedy mamy dostęp do świeżych pomidorów, zupę najlepiej jest przygotowywać na ich bazie. W pozostałym okresie roku, warto sięgać po własnoręczne, domowe przeciery lub wybierać passaty o jak najkrótszym składzie, bez dodatku soli.

Składniki:

  • 3 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów,
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli,
  • 1 szklanka domowego bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • szczypta kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 szklanka grubo posiekanych liści bazylii.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę, następnie dodaj czosnek i podsmaż całość jeszcze przez 2 minuty.
  2. Dodaj resztę składników z wyjątkiem liści bazylii. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Zmniejsz ogień i dodaj liście bazylii, odkładając kilka do dekoracji. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez ok. 20 minut.
  4. Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Udekoruj pozostałymi liśćmi bazylii.

Kto powinien unikać jedzenia zupy pomidorowej?

Oprócz alergii na pomidory, nie występuje wiele przeciwskazań do jedzenia tych warzyw. Jednym z nielicznych jest choroba refluksowa przełyku. Pomidory mogą nasilać jej objawy, takie jak zgaga czy ból w klatce piersiowej i nadbrzuszu.

Wybierając gotowy przecier pomidorowy, należy zwrócić uwagę na jego skład. Najlepiej wybierać te, w których nie ma dodatku soli. Solone sosy nie powinny być spożywane w szczególności przez dzieci oraz osoby z wysokim ciśnieniem.

Przygotowując zupę pomidorową, warto także zrezygnować z dodatku śmietany, która przez wysokokaloryczność i dużą zawartość tłuszczu, może wpływać na niezamierzony wzrost masy ciała.

Zobacz także:

Podpowiadamy, jak budować odporność u dziecka przez zmianę codziennych nawyków. To prostsze niż myślisz!

Jak dbać o odporność dziecka przez cały rok szkolny? Poznaj ...

Źródło: 9 Health Benefits of Tomato Soup Healthline

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia