Jak zmniejszyć objawy astmy za pomocą diety? Poznaj produkty zalecane i te, których warto unikać w jadłospisie osoby z astmą oskrzelową

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Łagodzenie objawów astmy polega na przyjmowaniu leków rozszerzających oskrzela, głównie w postaci wziewnej. Ich działanie nie jest niestety pozbawione skutków ubocznych i nie zawsze przynosi oczekiwane skutki.
Łagodzenie objawów astmy polega na przyjmowaniu leków rozszerzających oskrzela, głównie w postaci wziewnej. Ich działanie nie jest niestety pozbawione skutków ubocznych i nie zawsze przynosi oczekiwane skutki. Antonio Guillem/123RF
Astma to nie tylko choroba sezonowa – duszności, kaszel i brak tchu u wielu osób występują na co dzień. Choroba ta, uznawana za cywilizacyjną, dotyka co dziesiątego Polaka, a u części chorych dotkliwe objawy trudno jest łagodzić tylko za pomocą leków. W takiej sytuacji pomocna może być zmiana diety.

Czego unikać przy astmie oskrzelowej, a co jeść?

Astma oskrzelowa to chroniczna choroba zapalna dróg oddechowych, która powoduje ich nadreaktywność. W rezultacie utrudnia oddychanie i może powodować poważne komplikacje.

Zobacz także: Chorujesz na atopowe zapalenie skóry? Zmień dietę

Objawy astmy są wywoływane i zaostrzane przez alergeny i czynniki podrażniające, m.in. pyłki traw, dym papierosowy, zanieczyszczenia atmosferyczne, wysiłek fizyczny, stres, a także pewne składniki żywności, takie jak np. związki siarki czy salicylany.

Czytaj także: Tych leków możesz nie kupić w aptece. Na liście 256 pozycji. Wśród nich leki przeciwbólowe, na cukrzycę i astmę. Sprawdź, czy je stosujesz

W celu redukcji symptomów chorzy muszą przyjmować leki, które mają poważne działania uboczne. Naukowcy poszukują więc też innych, niefarmaceutycznych sposobów poprawy jakości życia pacjentów. Takie rozwiązanie sugerują wyniki analizy dostępnych badań, opisanej na łamach „Nutrition Reviews”.

Zobacz też: Te leki wracają do aptek. Znów będą dostępne antybiotyki, leki na cukrzycę i nadciśnienie. Zobacz najnowszą listę

Ustalono, że nie tylko objawy astmy, ale też ryzyko jej rozwoju, można ograniczyć za pomocą diety roślinnej.

Natomiast sięganie po produkty mleczne wiąże się z nasileniem obu zagrożeń. Korzystny efekt może przynieść ponadto wyeliminowanie z menu jaj kurzych. Z innych ustaleń wynika ponadto, że szczególnie niekorzystna jest dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, a uboga w błonnik.

Sprawdź również: Burzowa pogoda może wywołać groźną i niezwykłą chorobę. Astma burzowa dotyczy nie tylko alergików

Jak zapewniają eksperci z amerykańskiego Komitetu Lekarzy na Rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, którzy przeprowadzili wspomniane badania, reakcje odpornościowe związane z występowaniem astmy korzystnie można ograniczyć poprzez spożywanie określonych składników odżywczych. Są to:

  • Przeciwutleniacze (antyoksydanty)– związki ochronne pochodzące głównie z roślin, które hamują niszczycielskie reakcje utleniania (oksydacji) w organizmie, działając zarazem przeciwzapalnie. Za najważniejsze dla ochrony układu oddechowego z przestudiowanych związków uznano witaminę E, witaminę C, beta-karoten, flawonoidy i selen.
  • Błonnik pokarmowy – niestrawne i częściowo strawne części nieprzetworzonych produktów roślinnych, które wspierają pasaż jelitowy i korzystną mikroflorę jelitową,
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – działające antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie związki tłuszczowe zawarte w rybach morskich, algach, nasionach oleistych i orzechach.
  • Witamina D – związek wytwarzany w skórze pod wpływem promieniowania UVB i w ok. 20 procentach pozyskiwany z diety, zwłaszcza bogatych w tłuszcz ryb i produktów nabiałowych.
Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Jest ich bardzo wiele, ale niektóre zostały poznane lepiej niż inne.Zobacz, które przeciwutleniacze warto spożywać codziennie, jakie maja właściwości i w jakich produktach występują. Przesuwaj zdjęcia gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Naturalne antyoksydanty w żywności – zobacz top 10 najważnie...

Jaka dieta dla astmatyka?

Skład diety ma kluczowy wpływ na poziom stresu oksydacyjnego w organizmie, który przyczynia się do rozwoju zmian zapalnych. Wpływa też negatywnie na skład mikroflory jelitowej, od której zależy nawet 80 procesów odpornościowych zachodzących w organizmie. Korzystne bakterie działają też przeciwzapalne, regulują trawienie, wspomagają wchłanianie niezbędnych związków z żywności (m.in. witaminy D) i wytwarzają substancje hamujące aktywność patogenów.

Wszystkie z polecanych astmatykom związków występują obficie w diecie śródziemnomorskiej, która jest rekomendowanym sposobem odżywiania się również w innych chorobach, a także polecana jako zdrowy jadłospis dla wszystkich.

Jedną z odmian menu w stylu śródziemnomorskiem jest dieta DASH, która działa korzystnie na układ krążenia i pomaga ograniczyć zagrożenie rozwojem nadciśnienia tętniczego.

Na co dzień najważniejsze jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców, które powinno obywać się na rzecz zmniejszenia konsumpcji produktów wysokoprzetworzonych i odzwierzęcych – zwłaszcza tych o wysokiej zawartości tłuszczu, jeśli nie są to wyroby świeże i dobrej jakości.

Dieta DASH to sposób żywienia zalecany jako profilaktyka nadciśnienia, który został opracowany na podstawie diety śródziemnomorskiej.  Taki jadłospis nie tylko zdrowy – wspiera ochronę również przed innymi chorobami, za co od lat uznawany jest za topowy sposób żywienia – ale też smaczny i prosty w praktyce. Sprawdź, jak wprowadzić dietę DASH w zaledwie 6 krokach! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Dieta DASH to 6 prostych kroków do zdrowia. Poznaj najlepsze...

Uwaga na związki siarki! Nadwrażliwość na siarczany to poważne zagrożenie dla chorych na astmę

Objawy astmy oskrzelowej mogą zaostrzać związki siarki, zarówno te występujące w jedzeniu w postaci dodatków do żywności, jak i te obecne w atmosferze na skutek jej zanieczyszczenia.

Szacuje się, że ok. 70 procent przypadków nadwrażliwość na siarczyny dotyczy właśnie astmatyków, a tylko 30 proc. występuje w ogólnej populacji. Wywoływane przez nią objawy to m.in. ataki duszności, ucisk w klatce piersiowej, nudności, wymioty, ból brzucha, zawroty głowy, zaczerwienienie skóry, problemy z przełykaniem, wysypka skórna, a nawet wstrząs anafilaktyczny, który wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Siarczyny obecne z żywności znacząco obniżają też przyswajanie witaminy B1 z diety i hamują aktywność wit. B12.

Osoby z astmą, rozpoznaną nadwrażliwością na siarczyny, a także alergicy, powinny unikać spożywczych źródeł siarki, która w postaci tlenku siarki i siarczynów (E220-E228) stosowana jest jako przeciwutleniacz i konserwant produktów roślinnych, by zapobiec reakcjom prowadzącym do ich ciemnienia.

Do źródeł dodanej siarki należą produkty takie jak m.in.:

  • suszone: owoce (morele, złote rodzynki, jabłka, gruszki, banany, skórki cytrusów itp.),
  • suszone warzywa (czosnek, seler, grzyby, grysik ziemniaczany),
  • orzechy (np. kokos),
  • konserwowane i mrożone przetwory owocowe i warzywne,
  • białe i czerwone wina.

Inną grupą związków, które mogą zaostrzać objawy astmy oskrzelowej, są salicylany, czyli związki kwasu salicylowego. To nie tylko popularny niesteroidowy środek przeciwzapalny w postaci kwasu acetylosalicylowego, bo podobne substancje występują też w korze wierzby, malinach, jeżynach, a także wielu innych owocach, warzywach, przyprawach i produktach przemysłowych. Osoby z nietolerancją salicylanów powinny ograniczyć spożycie zwłaszcza tych produktów, w których związki te występują w największych stężeniach.

Dodatki „E” to stały element przetworzonej żywności. Niektóre z nich nie są jednak tak bezpieczne, jak dotąd uznawano – i nie chodzi wcale o sztuczne barwniki czy słodziki. Warto wiedzieć, których dodatków unikać.

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. K...

Astma oskrzelowa i alergie pokarmowe

Około 60 procent wszystkich astmatyków ma alergiczną postać choroby. Niezależnie u pacjentów może też występować alergia pokarmowa, a rozwój jej objawów jest dla chorych poważnym zagrożeniem.

Gdy układ immunologiczny wykrywa alergen, wydzielana jest histamina, która wywołuje rozwój reakcji alergicznej. Związek ten może też wyzwalać objawy astmatyczne, takie jak duszności, kaszel, trudności w oddychaniu, i wywoływać zagrażające życiu ataki astmy, w których występuje zwężenie oskrzeli. Chorzy powinni więc znać alergizujące ich produkty i wystrzegać się ich spożywania. Warto wiedzieć, że napad astmy może być także wywołany przez alergiczną reakcję skórną.

Zobacz także:

Astma oskrzelowa a nadwaga i otyłość

Wśród chorych na astmę częściej spotyka się osoby z nadwagą i otyłe. Wysoki poziom tkanki tłuszczowej w organizmie związany jest też z cięższym przebiegiem choroby – trudniej ją kontrolować, częściej dochodzi do zaostrzenia objawów i niezbędne są większe dawki leków. Dlaczego? Tkanka tłuszczowa jest źródłem związków prozapalnych, a astma jest właśnie chorobą na tle zapalnym. Powikłania można jednak ograniczyć poprzez utratę nadwagi.

Osoby dorosłe zmagające się zarówno z astmą oskrzelową, jak i otyłością, są też bardziej narażone na rozwój obturacyjnego bezdechu sennego. Zaburzenie, które często trudno jest nawet zauważyć, prowadzi do niedotlenienia organizmu, wywołuje senność w ciągu dnia, poranny ból głowy i suchość w ustach, problemy z koncentracją i nastrojem. Sprzyja też rozwojowi nadciśnienia, arytmii serca i nawrotom jego niedokrwienia.

Źródła:
Nie ma na co czekać! Oblicz swoje BMI i sprawdź, w jakiej normie się mieści.

Oblicz swoje BMI i zobacz, w jakiej normie się mieści! Nadwa...

ZOBACZ: Koronawirus jest wyjątkowo groźny dla osób z chorobami serca i cukrzycą, ale również astmą. Eksperci:

  • prof. Krzysztof Łabuzek, specjalista chorób wewnętrznych, farmakologii klinicznej i diabetologii
  • prof. dr hab. n. men. Piotr Jankowski, kardiolog, internista
  • prof. dr hab. n. med. Anna Boroń-Kaczmarska, lekarz chorób zakaźnych
od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia