Tego dowiesz się z artykułu
Co zrobić, jeśli w domu brakuje chleba, a nie zamroziliśmy żadnego bochenka? Warto sięgnąć do zapasów mąki, które w czasach epidemii koronawirusa większość osób zgromadziła w swoich kuchniach i spiżarniach. Proponowane przez nas przepisy są proste, sprawdzone i nie wymagają trudno dostępnych składników, dlatego warto je wypróbować.
Chleb z foremki na drożdżach
Najprostszy przepis na chleb uwzględnia tylko 5 podstawowych składników. Wypiek najlepiej przygotować w podłużnej prostokątnej foremce. Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein „Upiecz swój chleb” (Weltbild), według której można przygotować w domu ponad 175 rodzajów pieczywa.
Szybki chleb na drożdżach
Składniki:
- 1 kg dowolnej mąki pszennej, żytniej lub ich mieszanki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 l ciepłej wody lub mleka,
- sól do smaku,
- olej do posmarowania foremki.
Te sprzęty znacznie ułatwią Ci pracę w kuchni!
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej w nie mieszankę drożdży z cukrem i 1/2 szkl. ciepłej wody lub mleka, po czym połącz składniki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany.
- Gdy mieszanka podwoi swoją objętość, dodaj resztę wody lub mleka oraz sól do smaku (ok. 1/2 łyżki), po czym niezbyt starannie wyrób ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni i ścianek miski.
- Posmaruj cienko olejem wnętrza 2 podłużnych, prostokątnych foremek do pieczenia (albo wyłóż je pergaminem) i wlej ciasto, napełniając je do połowy ich wysokości.
- Zwilżoną dłonią wygładź powierzchnię ciasta, przykryj foremki czystą kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta.
- Wstaw formy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto odklei się od brzegów formy i przyrumieni na wierzchu. Jeżeli górna część chleba ma być chrupiąca, w trakcie pieczenia kilkukrotnie posmaruj ją gorącą wodą.
ZOBACZ: Jak upiec chleb na zakwasie, chleb bez mąki z ziaren, żytni i inne.
Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować z...
Przepis na chleb bez drożdży
Drożdże to podstawowy składnik pieczywa, wykorzystywany jest również w większości chlebów na zakwasie. Z przyczyn zdrowotnych niektóre osoby muszą jednak z nich zrezygnować. A ponieważ przygotowanie chleba wyłącznie na zakwasie jest procesem długotrwałym i pracochłonnym, rozwiązaniem w takiej sytuacji może być przygotowanie bochenka chleba na proszku do pieczenia.
Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey „Trzyskładnikowe wypieki” (Insignis) pełnej pomysłów na proste i szybkie dania z udziałem trzech produktów spożywczych.
Irlandzki chlebek z maślanką
Składniki:
- 450 g mąki samorosnącej (czyli 435 g mąki pszennej z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej),
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 300 ml maślanki lub 285 ml mleka ubitego z łyżką soku z cytryny.
Przygotowanie:
- Do przesianej mąki samorosnącej z dodatkiem 2 łyżeczek sody dodaj maślankę i delikatnie wymieszaj, by nie tracić powstających w cieście pęcherzyków powietrza.
- Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i delikatnie uformuj bochenek o wysokości ok. 5 cm.
- Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, zrób na wierzchu duże nacięcie w kształcie krzyża na głębokość ok. 0,5 cm i wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni Celsjusza lub 220 stopni z termoobiegiem.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza (lub 170 stopni z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20 minut, aż drewniany patyczek wbity w środek chleba będzie suchy.
Jak zrobić owsiane bułki grahamki?
Pieczywo graham to wypieki z mąki pszennej typu graham, którą uważa się za rodzaj pośredni między mąką białą a pełnoziarnistą. Mąka graham składa się z mąki oczyszczonej ze środka ziarna i rozdrobnionych części ich okrywy w postaci ok. 15 proc. otrąb i kilku procent zarodków pszennych, które są pierwotnymi kiełkami.
Przygotuj idealne wypieki!
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Pieczywo graham łączy więc w pewnym stopniu zalety pieczywa białego (lekkość i łatwa strawność) i razowego (obecność poprawiającego trawienie błonnika, związków mineralnych i witamin z grupy B). Wraz z owsem bogatym w związki obniżające poziom cholesterolu we krwi i podobnie działającymi odżywczymi ziarnami, jakie często stosuje się w charakterze posypki bułek i chlebów, daje to sycącą i wartościową podstawę kanapek.
Przepis na grahamki pszenno-owsiane z mieszanką ziaren pochodzi z książki Darii Rybickiej i Katarzyny Bonczek „Apetyczna książka dla całej rodziny” (Wyd. Daria Rybicka), która jest nietypowym na polskim rynku zbiorem receptur i porad kulinarnych dla rodziców nawet bardzo małych dzieci.
Bułki grahamki z owsem i nasionami
Składniki:
- 1 szkl. mąki graham,
- 1 szkl. mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych,
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. wody,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 1/2 szkl. mieszanki ziaren, np. słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni, płatków owsianych, otrębów itp.
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko z wodą, dodaj roztopione masło i pokruszone drożdże, wymieszaj do ich rozpuszczenia i dodaj resztę składników oprócz ziaren i jajka.
- Wymieszaj ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody, a gdy stanie się sprężyste, przykryj je czystą ściereczką kuchenną i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
- Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, uformuj z niego walec, pokrój na 8 kawałków i uformuj z nich bułki.
- Przełóż bułki na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, lekko spłaszcz z wierzchu, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Wagi kuchenne w niskich cenach!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót