2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Historyczna zmiana na stanowisku komendanta Nadodrzańskiego Oddziału Straży Graniczne

Historyczna zmiana na stanowisku komendanta Nadodrzańskiego Oddziału Straży Graniczne

Brawo! Strażacy z województwa łódzkiego siatkarskimi wicemistrzami Polski ZDJĘCIA

Brawo! Strażacy z województwa łódzkiego siatkarskimi wicemistrzami Polski ZDJĘCIA

Polecamy

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Jadowite pająki w Polsce. Zobacz, czym grozi ich ugryzienie. Jak rozpoznać ślad?

Koktajl suplementów dla mózgu. Te składniki pomagają nawet w schizofrenii

Koktajl suplementów dla mózgu. Te składniki pomagają nawet w schizofrenii

Przykra dolegliwość podczas okresu. Jak sobie radzić?

Przykra dolegliwość podczas okresu. Jak sobie radzić?