Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać
Krojenie na plastikowych deskach
Kuchenne deski wykonane z tworzywa są wygodne i łatwiejsze do czyszczenia niż te drewniane, ponieważ nie wchłaniają płynów mogących stanowić źródło zakażenia chorobotwórczymi bakteriami, które pochodzą np. z mięsa. Łatwiej też trzymać w domu kilka desek plastikowych niż tych z naturalnego surowca. Pod względem zdrowotnym nie są jednak lepszym wyborem, bo zużywając się na skutek cięcia stanowią źródło cząstek tworzywa, które przechodzą do pożywienia. Można zastąpić je deskami szklanymi, które też jednak mają swoje wady, m.in. sprzyjają ślizganiu się noży i mogą tępić ich ostrza. Lepiej więc pozostać przy drewnie, ale używać osobnych desek do warzyw, pieczywa i produktów zwierzęcych, a te mające kontakt z surowizną szorować za pomocą soli.