Jak jeść mniej? Efektywne triki na zmniejszenie spożycia kalorii bez ich liczenia i zbytniego wysiłku
Poznaj efekt pistacji
Zjawisko nazwane wdzięcznie efektem pistacji polega na tym, że sięgając po tę przekąskę w formie niełuskanej spożywany automatycznie mniej kalorii. To dlatego, że połowa jej masy to skorupka, a mózg rejestruje wielkość porcji nałożonej na talerz (lub do miseczki). Ponadto łupinki odkładamy zwykle obok, co dodatkowo potęguje efekt wizualny mówiący o spożytej ilości.
Zjawisko to odnosi się on także do innych orzechów w skorupkach (włoskich, laskowych) i niełuskanych pestek (dyni, słonecznika) czy nawet słodyczy w papierkach (choć te przy odchudzaniu są oczywiście niepolecane).
Dodatkowo część naszych zasobów poznawczych absorbuje usuwanie łupinek, które zajmuje też czas – jedzenie trwa więc dłużej i efekt zaspokojenia apetytu pojawia się przy mniejszym spożyciu przekąski. Co więcej, liczba kalorii przyswajanych z tych pistacji (a najprawdopodobniej też z innych orzechów oraz pestek) jest niższa niż podają tabele, co wynika z niższej ich strawność.
Choć produkty te są wysokokaloryczne, obfitują w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik i inne cenne składniki. Jedzone w niewielkich ilościach (30-50 g dziennie) mają udowodniony wpływ na łatwiejsze trzymanie linii i lepsze wyniki odchudzania.