Jak jeść mniej? Efektywne triki na zmniejszenie spożycia kalorii bez ich liczenia i zbytniego wysiłku
Wzmacniaj efekt wizualny
Jemy oczami – to powiedzenie słyszał chyba każdy, i nie bez powodu, bo jest w nim wiele prawdy. Chodzi o to, że syci nas nie tylko objętość jedzenia w żołądku (i obecność w nim składników odżywczych), bo tak działają też jego walory, nie tylko smakowe, ale również bodźce wizualne.
Jak wykorzystać to w praktyce? Sposobów jest naprawdę wiele! Najlepiej, by posiłek składał się z większej liczby mniejszych elementów, więc np. zamiast pokaźnej miski wieloskładnikowej sałatki warto przygotować np. dwie, odpowiednio dzieląc między nie składniki, a nawet przyrządzić inny sos; cześć warzyw można też podać oddzielnie, np. ze szczypiorkiem i oliwą i/lub octem. Powinno być nie tylko różnorodnie, ale i kolorowo.
Jedzenie warto serwować na mniejszych talerzach (i w mniejszych miskach) – wypełniając większą przestrzeń sprawiają wrażenie bardziej obfitych. Większy posiłek warto rozdzielić na mniejsze talerzyki z poszczególnymi daniami, a w trakcie jedzenia pozostawiać te puste na stole – to też sygnał zwiększający sytość. Jednak uwaga: na stole należy stawiać tylko tyle jedzenia, ile ma być spożyte – dodatkowe ilości tylko zwiększają ochotę na dokładkę!