4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Czekośliwka

Składniki
▪ 1 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek bez pestek
▪ 2-3 duże łyżki karobu lub do smaku
▪ 1-2 łyżki odtłuszczonego kakao (opcjonalnie)
▪ syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie
1. Zagotuj śliwki z odrobiną wody, a kiedy puszczą sok, mieszając nieustannie dodaj kakao i karob (lub sam karob) i gotuj dalej, by masa zmniejszyła swoją objętość.
2. Zmiksuj masę na krem, dodając ew. syrop klonowy.
3. Przełóż jeszcze gorący krem do wyparzonych słoików, zakręć nakrętkami przetartymi spirytusem i pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Zobacz również

Niecodzienne sceny w meczu Chelsea. Piłkarze pokłócili się o piłkę

Niecodzienne sceny w meczu Chelsea. Piłkarze pokłócili się o piłkę

Budowa tramwaju do Mistrzejowic. Od wtorku parkingi zastępcze

Budowa tramwaju do Mistrzejowic. Od wtorku parkingi zastępcze

Polecamy

Na południu Polski już kwitnie! Co można zrobić z aromatycznych kwiatów bzu lilaka?

Na południu Polski już kwitnie! Co można zrobić z aromatycznych kwiatów bzu lilaka?

NIK: maseczki i kombinezony zakupione podczas pandemii mogły narazić życie i zdrowie

NIK: maseczki i kombinezony zakupione podczas pandemii mogły narazić życie i zdrowie

Nowa epidemia zalewa Polskę! Najbardziej narażone dzieci i młodzież

Nowa epidemia zalewa Polskę! Najbardziej narażone dzieci i młodzież