Gorąca czekolada do picia przez cały rok. Przepis na czekoladę do picia w wersji klasycznej i light. Dlaczego warto pić ją nie tylko zimą?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Odpowiednio przyrządzona gorąca czekolada, jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa.
Odpowiednio przyrządzona gorąca czekolada, jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. R. Fera / Pexels
Udostępnij:
Czekolada do picia to prawdziwy poprawiacz nastroju. Warto sięgać po nią nie tylko, gdy za oknem leży śnieg, ale delektować się jej smakiem przez cały rok. Ma bowiem wiele właściwości zdrowotnych. Odpowiednio przygotowany napój może korzystnie wpłynąć na pracę naszego serca i mózgu. Wiele osób obawia się jednak kaloryczności gorącej czekolady. Niesłusznie, bo przyrządzona bez zbędnych dodatków, nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów. Dowiedz się, jakie właściwości ma czekolada i co sprawia, że tak bardzo ją lubimy. Poznaj też podstawowy przepis na gorącą czekoladę oraz jego wersję light!

Spis treści

Zdrowotne właściwości czekolady

Czekolada towarzyszy nam od zarania dziejów. Już w starożytności doceniano właściwości ziaren kakaowca, które służyły w pewnym okresie jako środek płatniczy. Majowie i Aztekowie odkryli, że picie napoju na bazie kakaowca dostarcza im energii. Do dziś sięgamy po produkty przygotowane na jego bazie, żeby poprawić sobie nastrój i dodać wigoru.

Dowiedz się więcej:

Czekolada jest tym zdrowsza, im większą ma zawartość kakao. Badania dowodzą, że regularne jedzenie gorzkiej czekolady, najlepiej o zawartości min. 70 proc. kakao, może przynieść nam wiele korzyści. W czekoladzie do picia znajdziemy mniej tłuszczu niż w tabliczce.

Spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady dziennie przyniesie wiele korzyści m.in.:

  • zmniejszy zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej poprzez działanie antyoksydacyjne i wypływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych,
  • poprawi nastrój dzięki zawartości licznych substancji psychoaktywnych, które pobudzają wydzielane hormonów szczęścia (endorfin),
  • może czasowo złagodzić przebieg depresji,
  • pozytywnie wpłynie na pracę mózgu, dzięki bogactwu magnezu i flawonoidów,
  • może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory dzięki działaniu przeciwzapalnemu.

Przygotowując czekoladę do picia, warto pamiętać o tym, że im więcej dodamy gorzkiej czekolady, tym napój będzie zdrowszy. Jego kaloryczność wzrasta wraz z kolejnymi dodatkami, istotne znaczenie ma ponadto zawartość tłuszczu w mleku i śmietance.

Szacuje się, że porcja 100 g gorącej czekolady zapewnia od 77 kcal do 125 kcal.

Czekolada do picia – sprawdzone przepisy

Im krótszy przepis, tym większa szansa na to, że napój czekoladowy będzie zdrowszy i mniej kaloryczny. Jeśli chcemy zaserwować czekoladę do picia z dodatkami, warto sięgnąć po naturalne przysmakami np. bakalie, a smak czekolady podkręcić przyprawami korzennymi.

Gorąca czekolada w wersji light i klasycznej

Już sam widok kubka wypełnionego gęstą, aromatyczną czekoladą sprawia, że robi nam się ciepło na żołądku. Puszyste pianki marshmallow pływające na jej powierzchni to uroczy, ale zbędny dodatek. Jeśli chcemy przygotować pyszną i zdrową wersję czekoladowego napoju, zrezygnujmy z takich bonusów.

Jeżeli pilnujemy liczby przyjmowanych kalorii albo często sięgamy po gorącą czekoladę, a chcemy pić ją bez wyrzutów sumienia, warto ją odchudzić unikając także dodatku bitej śmietany.

Przygotowując napój, możemy zastąpić czekoladę mleczną porcją gorzkiej czekolady, a pełnotłuste mleko i śmietankę kremówkę – mlekiem roślinnym bez cukru, bądź odtłuczonym krowim. Trzeba się jednak liczyć z tym, że czekolada straci zarówno część kalorii, jaki i walorów smakowych.

Przepis na wegańską gorącą czekoladę w wersji light:
Składniki na 2 porcje:

  • 400 ml mleczka roślinnego bez dodatku cukru, najlepiej migdałowego,
  • 40 g gorzkiej czekolady min. 70 proc. kakao,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru kokosowego, syropu z agawy lub innego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko i podgrzej, ale nie dopuszczaj do wrzenia.
  2. Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj.

Jeśli jednak marzy nam się klasyczna czekolada do picia, sięgnijmy po przepis na klasyczny napój, który choć bardziej kaloryczny, zachwyci nas pełnią smaku.

Przepis na czekoladę do picia w wersji „deluxe”:
Składniki na 2 porcje:

  • 250 ml pełnotłustego mleka (3,2 proc. tłuszczu),
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 proc. tłuszczu),
  • po 25 g czekolady gorzkiej i mlecznej,
  • 2 łyżki cukru pudru lub syropu klonowego bądź z agawy, albo do smaku,
  • ulubione przyprawy, np. cynamon, imbir, chili,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej mleko i śmietankę. Podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Zmniejsz moc palnika i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
  3. Dodaj szczyptę soli i przyprawy. Wymieszaj.
  4. Zdejmij garnek z kuchenki i sprawdź smak. W razie potrzeby dodaj cukier puder lub syrop klonowy.

Porcja takiego deseru zapewnia 275 kcal.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Małpia ospa może być użyta jako broń biologiczna

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie