4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane...
fot. Engin_Akyurt/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E1400 – Maltodekstryna (jako dekstryna)

Dekstryny należą do grupy modyfikowanych skrobi i są używane jako zagęstnik produktów skrobiowych, czyli zawierających mąkę wyrobów cukierniczych i słodyczy. Często występuje też w przetworach owocowych, zwłaszcza wysokosłodzonych, a także stanowi substancję pomocniczą w tabletkach i kapsułkach.

O czym się jednak nie mówi, to wysoki indeks glikemiczny tych związków, wyższy niż dla czystego cukru, oraz fakt że powoduje nasilony wzrost szkodliwych bakterii w jelitach (m.in. Salmonella i E. coli). Tym samym zwiększa ryzyko uszkodzeń ich śluzówki, a także rozwoju chorób zapalnych i alergii.

Zobacz również

Policjanci znaleźli wyziębionego bezdomnego śpiącego pod altaną w Lubartowie

Policjanci znaleźli wyziębionego bezdomnego śpiącego pod altaną w Lubartowie

TOP 10 szlaków rowerowych w Rybniku i okolicy. Trasy na weekend ZDJĘCIA

TOP 10 szlaków rowerowych w Rybniku i okolicy. Trasy na weekend ZDJĘCIA

Polecamy

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

GIS 15.04: to może być niebezpieczne. Sprawdź, czy masz w domu

Dlaczego po przebudzeniu mam nieświeży oddech? Poznaj możliwe przyczyny

Dlaczego po przebudzeniu mam nieświeży oddech? Poznaj możliwe przyczyny

GIS wydał ostrzeżenie przed produktem (12.04)

GIS wydał ostrzeżenie przed produktem (12.04)