3/10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie...
fot. 1314997/pixabay.com

E 433 – Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80, P80)

Emulgator używany głównie w produktach mlecznych, gdzie stabilizuje kropelki tłuszczu mlecznego i zapobiega zmianom ich konsystencji, a także w wyrobach cukierniczych, produktach dietetycznych, gumach do żucia, sosach, produktach zastępujących posiłki i innych gotowych wyrobach, a ponadto w lekach, suplementach diety i kosmetykach.

Z badań wynika, że związek ten sprzyja rozwojowi niebezpiecznych bakterii Escherichia coli, które dodatkowo są też częstym zanieczyszczeniem surowców odzwierzęcych i należy do najczęstszych powodów zatruć pokarmowych.

Ten i inne emulgatory (m.in. podobny polisorbat 40 czy 20), które również dodaje się do wymienionych produktów, ułatwiają przenikanie szkodliwych bakterii przez śluzówkę jelita, która w normalnych warunkach jest skuteczną barierą ochronną. Sprawia również, że łatwiej powstające pod ich wpływem komórki nowotworowe szybciej się dzielą, a rzadziej obumierają.

Zobacz również

Te produkty poprawią kondycję skóry. Jedz je i wyglądaj młodziej!

Te produkty poprawią kondycję skóry. Jedz je i wyglądaj młodziej!

Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny

Te objawy mogą świadczyć o przedawkowaniu kofeiny

Polecamy

Prawie milion Polaków na kwarantannie. Lawinowo rośnie liczba wykonywanych testów

Prawie milion Polaków na kwarantannie. Lawinowo rośnie liczba wykonywanych testów

Koronawirus w Polsce. Od dziś zapisy na dawkę przypominającą dla młodzieży

Koronawirus w Polsce. Od dziś zapisy na dawkę przypominającą dla młodzieży

Neuroblastoma – rzadki nowotwór atakujący małe dzieci. Jak go rozpoznać?

Neuroblastoma – rzadki nowotwór atakujący małe dzieci. Jak go rozpoznać?

Dodaj ogłoszenie