reklama

Dieta jajeczna – efekty, jadłospis, wartość odżywcza jajka, kalorie i ile gotować

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Zaktualizowano 
Jajko na twardo czy na miękko? Większość osób ma określone preferencje co do idealnej konsystencji białka i żółtka, ale nie ma ona większego wpływu na wartość odżywczą produktu. Ważne jednak, by nie przekraczać zalecanego czasu 2-8 minut, ponieważ podgrzewane dłużej, związki odżywcze zawarte w żółtku ulegają stopniowej degradacji. Charly_7777/pixabay.com
Lubisz jajka? Zanim przejdziesz na dietę jajeczną, przeczytaj, co nauka mówi o ich zaletach – i jak ocenia skuteczność takiego sposobu odchudzania. A przy okazji sprawdź, jak przygotować je w sposób smaczny i bezpieczny dla zdrowia.

Dieta jajeczna wydaje się wprost wymarzona dla wielbicieli jajek. To jednak chyba jedyna jej zaleta, bo wcale nie jest łatwa! Dobre wieści są takie, że więcej jaj można jeść też i bez odchudzania, a na dodatek z korzyścią dla organizmu!

Dieta jajeczna – zasady

Dieta jajeczna to jedna z monodiet, czyli takich systemów żywienia, które opierają się na jednym produkcie lub grupie produktów. W tym przypadku są to jajka, przeważnie kurze. Na diecie jajecznej zwykle można też jeść mięso, ryby, warzywa nieskrobiowe, głównie zielone, i ew. grejpfruty.

Dieta jajeczna występuje w co najmniej kilku wersjach:

  • Dieta grejpfrutowo-jajeczna – to najbardziej znana odmiana diety jajecznej, której autorstwo błędnie przypisuje się naukowcom ze słynnej amerykańskiej Kliniki Mayo. To menu niskowęglowodanowe i bogate białko, w którym do każdego posiłku jada się pół grejpfruta – i najczęściej jajko. Sporo jajek spożywa się też w ramach diety kopenhaskiej, której autorstwo w podobny sposób przypisywane jest lekarzom ze Szpitala Królewskiego w Kopenhadze.
  • Dieta winno-jajeczna – to dieta, która zdobyła popularność w l. 70. ubiegłego wieku dzięki publikacji na łamach pisma „Vogue”. Informacje o niej po raz pierwszy pojawiły się w l. 60 w książce Helen Gurley Brown „Sex and the Single Girl”. Choć dieta w oczywisty sposób jest szkodliwa, niedawno znów stała się niezwykle popularna ze względu na swoje zasady. Wymaga jedynie wypicia przez cały dzień butelki wina – a do tego można jeść tylko jajka (plus stek na kolację) i ew. sięgać po czarną kawę i wodę. Po 3 dniach ma to skutkować utratą 2,5 kg, choć w rzeczywistości zapewni najwyżej kaca i odwodnienie, bo zrzucone kilogramy to woda, która szybko wróci na swoje miejsce. To bez wątpienia najbardziej niezdrowa dieta, jaka istnieje, a przy tym całkowicie nieprzydatna, jeśli chodzi o odchudzanie.
  • Tradycyjna dieta jajeczna – na tej diecie oprócz jajek można spożywać również inne źródła białka, ale głównie te zwierzęce. To menu wysokobiałkowe, w którym można uwzględniać niskowęglowodanowe warzywa, takie jak sałaty, jarmuż, brokuł czy szpinak.
  • Ekstremalna dieta jajeczna – na tej diecie można jeść tylko jajka i pić wodę.

Czytaj także

Dieta jajeczna – jadłospis

We wszystkich odmianach diety jajecznej obowiązuje ścisłe ograniczenie spożycia węglowodanów. Niedozwolone jest spożywanie produktów skrobiowych (ziemniaki, kasze, pieczywo, warzywa korzeniowe) oraz zawierających cukier (słodycze i większość owoców).
Zalecane jest spożywanie jajek w różnych postaciach, m.in. na miękko, na twardo, w koszulce czy w formie jajecznicy, ale nie smażonej na tłuszczu (ani nie w postaci jajek sadzonych).

Dieta grejpfrutowo-jajeczna – przykładowe menu:

  • Śniadanie: 2 jajka, plasterek bekonu, 1/2 grejpfruta lub szkl. soku grejpfrutowego bez cukru, czarna kawa lub herbata
  • Lunch: chude mięso, sałatka z beztłuszczowym dressingiem lub surowe warzywa, 1/2 grejpfruta lub szkl. soku grejpfrutowego bez cukru
  • Obiad: chude mięso, warzywa (mogą być duszone z odrobiną tłuszczu), 1/2 grejpfruta lub szkl. soku grejpfrutowego bez cukru, czarna kawa lub herbata
  • Przed snem (opcjonalnie): szkl. soku pomidorowego lub chudego mleka.
Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów, przez co trudno się nimi znudzić. Szczególnie wdzięczną i smaczną formą jest szybki omlet z patelni,
Jajka można przygotować na wiele różnych sposobów, przez co trudno się nimi znudzić. Szczególnie wdzięczną i smaczną formą jest szybki omlet z patelni, który można wzbogacić ulubionymi składnikami. Polecane są zwłaszcza grzyby, m.in. pieczarki, zioła i świeże warzywa, takie jak pomidor, cukinia czy papryka. DagnyWalter/pixabay.com

Dieta jajeczna 14-dniowa

Dietę grejpfrutowo-jajeczną stosuje się przez 12 dni, po czym należy zrobić 2 dni przerwy – stąd kuracja nazywana jest dietą 14-dniową. Cały ten cykl można powtórzyć, co ma pomóc zwiększyć utratę wagi. Najlepiej jednak nie stosować jej aż przez 2 tygodnie ani tym bardziej nie powtarzać, ponieważ już kilka dni takiego żywienia może powodować efekty uboczne.

Dieta jajeczna – efekty

Dieta jajeczna to menu wysokobiałkowe, a jednocześnie bardzo niskowęglowodanowe. Taki jadłospis pomaga chudnąć w szybszym tempie niż diety o podobnej kaloryczności, ale innych proporcjach składników odżywczych. Tak dzieje się jednak tylko w początkowym okresie jej stosowania, bo długoterminowe skutki są zbliżone dla wszystkich rodzajów diet.

Szybkie efekty to nie wszystko. Zwiększona podaż białka pomaga ograniczyć apetyt i spalanie tkanki mięśniowej razem z tłuszczową, a tym samym zapobiegać nadmiernym spadkom tempa przemiany materii. To jednak tylko teoria, bo dieta jest tak niskoenergetyczna, że z braku kalorii spalane są również białka, zamiast być wykorzystane w mięśniach. I tu dochodzimy do sedna: głównym powodem działania diety jajecznej jest ekstremalnie niska kaloryczność, która może nie przekraczać nawet 1000 kcal dziennie.

Dowiedz się również:

Dieta jajeczna pozwala początkowo stracić na wadze i choć przez pierwsze 4 dni efekty mogą nie być widoczne, już piątego dnia niektórzy obserwują spadek masy ciała wynoszący co najmniej 2 kg. Później może ubywać 0,25-0,5 kg co dwa dni, czyli przez 14 dni można stracić ok. 3,5 kg. To wcale nie tak dużo, zważywszy na czas trwania odchudzania i stosowany rygor, a wręcz dyskomfort na diecie.

Jajko jest idealnym uzupełnieniem dań, wzbogacając je w pokaźne ilości wzorcowego białka, zdrowe tłuszcze podobne do tych w oliwie i ważne związki m
Jajko jest idealnym uzupełnieniem dań, wzbogacając je w pokaźne ilości wzorcowego białka, zdrowe tłuszcze podobne do tych w oliwie i ważne związki mineralne. Sara Dubler/unsplash.com

Dieta jajeczna – opinie żywieniowców

Dieta jajeczna działa, ponieważ ograniczenie wyborów żywieniowych do kilku czy nawet kilkunastu produktów skutkuje drastyczne zmniejszeniem liczby przyjmowanych kalorii. W niemal każdej wersji zapewnia ona mniej niż 1000 kcal dziennie, podczas gdy według oficjalnych wytycznych nie powinno się stosować bez nadzoru lekarza diet o energetyczności niższej niż 1200 kcal dla kobiet i 1500 kcal dla mężczyzn. Na dodatek jajeczne menu jest niezbilansowane, a więc niezdrowe.

W przypadku ekstremalnej i grejpfrutowej diety jajecznej można wręcz mówić o ich szkodliwości dla zdrowia nawet przy krótkim stosowaniu. Przyczyną jest nie tylko niedostatek niezbędnych witamin i składników mineralnych, powodujący niedobory pokarmowe. Takie jadłospisy mają też niewiele antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym i uszkodzeniami komórek, prowadzącymi do procesów powstawania nowotworów.

Diety jajeczne zapewniają zdecydowanie za mało błonnika, który oprócz pełnienia funkcji antyoksydacyjnych pomaga też usuwać z organizmu toksyny oraz stanowi pożywkę dla korzystnej mikroflory jelitowej. Jest ona niezbędna m.in. dla zachowania odporności organizmu, niższej masy ciała i dobrej kondycji psychicznej.

Kolejnym zagrożeniem dla zdrowia jest niedobór węglowodanów. Jeśli codzienna dieta zapewnia je w dawce mniejszej niż 100 g (a tak jest w przypadku bardziej rygorystycznych wersji diety jajecznej), sprzyja to powstawaniu w organizmie szkodliwych ciał ketonowych. Prowadzi to nie tylko do nagromadzenia związków kwasowych w organizmie, ale też obciąża nerki i wątrobę, mogąc wywoływać problemy z tymi narządami lub nasilać już istniejące schorzenia.

W związku z licznymi brakami odżywczymi stosowaniu diety jajecznej towarzyszą zwykle nieprzyjemne objawy, takie jak m.in.:

  • zaparcia,
  • odwodnienie,
  • nasilone uczucie pragnienia,
  • zmęczenie,
  • ociężałość,
  • bóle głowy,
  • nudności,
  • nieprzyjemna woń oddechu,
  • kurcze mięśni,
  • wzdęcia,
  • zaburzenia trawienne.

Zarówno niski poziom energii, jak i złe samopoczucie sprawiają, że uprawianie aktywności fizycznej podczas stosowania restrykcyjnej diety jajecznej przestaje być możliwe. Dodatkowo niektórzy mogą mieć trudności nie tylko z objawami ubocznymi, ale też w przestawieniu się na wysokobiałkową dietę, zwłaszcza z dużą ilością mięsa.

Przeczytaj również:

Problemem jest też nadmierna konsumpcja jajek. O ile dziś dozwolone jest jedzenie znacznie większej liczby niż kiedyś, wciąż jest to kilka-kilkanaście sztuk tygodniowo. Spożywanie co najmniej kilku jaj na dzień to jednak zdecydowanie za dużo.

A po co w diecie jajecznej są grejpfruty? Najprawdopodobniej wybrano je z tego względu, że zawierają najmniej cukru w porównaniu z większością innych owoców, a przy tym są źródłem witaminy C. Dziś wiemy, że pozwalają też dostarczyć nieco antyoksydacyjnych polifenoli do ubogiego odżywczo menu, a ponadto mają działanie stymulujące metabolizm. Zawierają też jednak gorzkie substancje, które w dużych ilościach mogą zaburzać gospodarkę hormonalną i nie są wskazane podczas stosowania jakichkolwiek leków. Jest to powodem, dla którego grejpfrutów nie powinno się jeść codziennie – a na pewno na każdy posiłek.

Dieta jajeczna jest restrykcyjna i trudna, a w zasadzie niemożliwa do utrzymania przez dłuższy czas, zwłaszcza gdy wywołuje skutki uboczne w postaci kiepskiego samopoczucia. Stosowanie jej jest wręcz gwarancją pojawienia się efektu jo-jo tuż po zakończeniu kuracji.

Jajko na twardo to wygodna, kompaktowa przekąska, która dostarcza około 70 kcal i aż 6-7 g białka, a przy tym witaminy A i D, z grupy B, siarkę, żelazo,
Jajko na twardo to wygodna, kompaktowa przekąska, która dostarcza około 70 kcal i aż 6-7 g białka, a przy tym witaminy A i D, z grupy B, siarkę, żelazo, wapń, cynk i selen. Enrico Mantegazza/unsplash.com

Ile jajek dziennie to zdrowa ilość?

Jajka nie są szkodliwe dla serca, jak to kiedyś sugerowano w związku ze sporą zawartością w nich cholesterolu. Udowodniono, że wielkość spożycia tego składnika nie wpływa na jego stężenie we krwi.

Według badań zaprezentowanych na łamach „The American Journal of Clinical Nutrition” spożycie jajek może być całkiem wysokie i nie wiąże się z zagrożeniami dla zdrowia kardiologicznego, choć nie są to na pewno ilości zalecane w dietach jajecznych.

Jak wynika z analizy danych zebranych w ciągu 13 lat od ponad 70,5 tysiąca osób, zjadanie do 6 sztuk jajek tygodniowo nie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka zawału serca, udaru krwotocznego i niewydolności serca. Jednak już większe spożycie okazało się podwyższać o 30 proc. zagrożenie rozwojem niewydolności serca u mężczyzn – ale nie u kobiet.

Z kolei naukowcy z Uniwersytetu Yale potwierdzili, że codzienne spożycie jaj przez osoby z chorobą wieńcową serca nie powoduje niekorzystnych zmian w poziomie cholesterolu, ciśnieniu krwi, masie ciała czy funkcjonowaniu nabłonka naczyń krwionośnych. Uznaje się więc, że jajka są częścią diety przyjaznej sercu. Jak jednak sugerują wyniki badań z 2019 roku, osoby zagrożone rozwojem chorób krążeniowych i metabolicznych powinny ograniczyć całkowite spożycie cholesterolu ze wszystkich źródeł do ok. 300 mg dziennie, przy czym jedno jajko zapewnia ok. 180 mg tego składnika.

Bomby cholesterolowe – 13 produktów o najwyższej zawartości ...

Jajka – zalety odżywcze

Jedną z najważniejszych zalet jaj jest zawartość białka, które jest bogate w najbardziej kluczowe aminokwasy, niezbędne m.in. do syntezy hormonów i regeneracji tkanek. Dlatego całe jajka stanowią cenny element diety osób aktywnych, które potrzebują tych składników w zwiększonych ilościach. W badaniu przeprowadzonym z udziałem młodych mężczyzn spożywanie jajek bezpośrednio po treningu wiązało się z utrzymaniem wyższego tempa przemian metabolicznych w tkance mięśniowej niż w przypadku jedzenia samych białek jaja.

Większość korzystnych związków jaja kryje się z żółtku. Zawiera ono składniki, które wspomagają odporność organizmu (m.in. immunoglobuliny mogące zmniejszać zagrożenie bakterią Helicobacter pylori), żółte barwniki niezbędne dla zachowania prawidłowego widzenia, zdrowej skóry i mózgu, jak również związki o działaniu przeciwzapalnym.

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, bo ponad 26 proc., występuje on w postaci emulsji. W tej postaci jest rozbity na bardzo drobne kropelki, a dzięki temu łatwy do strawienia nawet przez dzieci. Tłuszcz żółtka (a zarazem całego jaja, bo w białku praktycznie go nie ma) zawiera 2 razy więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do tych nasyconych, przeważa jednonienasycony kwas oleinowy (to ten sam kwas tłuszczowy, który stanowi większość oliwy, oleju z awokado czy rzepakowego).

Jajka zapewniają też związki lipidowe korzystne dla mózgu, rozpuszczone w tłuszczu witaminy A i D, natomiast ich część wodna jest źródłem witamin z grupy B, m.in. tiamina, ryboflawina i niacyna). Jaja są też źródłem siarki, żelaza, wapnia, cynku i selenu.

Jajka w diecie – korzyści zdrowotne

Stosowanie jajecznego reżimu nie jest konieczne, by schudnąć dzięki jajkom. Wkomponowane w codzienny jadłospis wspomagają metabolizm i pomagają utrzymać niższą masę ciała.

Korzyści płynące z regularnego spożywania jajek:

  • Zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy – w badaniach fińskich, prowadzonych przez niemal 20 lat na 2,3 tys. mężczyzn, konsumpcja 4 jaj tygodniowo wiązała się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę (o 37 proc. rzadziej) oraz utrzymaniem niższego poziomu glukozy we krwi w porównaniu z sytuacją, gdy uczestnicy spożywali tylko jedno jajko na tydzień. Wyniki te były niezależne od czynników takich jak poziom aktywności fizycznej, BMI, palenie tytoniu czy spożycie warzyw i owoców.

Polecamy:

  • Obniżają poziomu cholesterolu we krwi – jak udowodnili naukowcy z University of Connecticut, codzienne sięganie po jajka może działać korzystnie na poziom cholesterolu HDL u osób z zespołem metabolicznym. Po 12 tygodniach jedzenia 3 jajek dziennie w ramach diety ograniczającej węglowodany zaobserwowano u nich wzrost liczby i wielkości cząsteczek HDL, które w układzie krążenia pomagają zapobiegać tworzeniu się złogów miażdżycowych. Zaobserwowano przy tym działanie przeciwzapalne jajek, co dodatkowo nasila ich rolę ochronną w układzie krążenia.
  • Chronią serce – jajka są wręcz korzystne dla największego mięśnia w ciele. W badaniach chińskich z udziałem ponad 41 tys. osób spożywanie ich niemal codziennie (niecałe 5,5 szt. tygodniowo) wiązało się z 12-procentową redukcją zagrożenia niewydolnością serca niż konsumpcja wynosząca ok. 2 jaj na tydzień. Jednocześnie ryzyko udaru krwotocznego było niższe o 26 proc. niewydolności serca. Jednocześnie zauważono o 28 proc. niższe prawdopodobieństwo śmierci wskutek wylewu i o 18 proc. niższe jako następstwo rozwoju wieńcówki.
  • Wspomagają zdrową ciążę – jajka są doskonałym źródłem choliny, związku tłuszczowego niezbędnego m.in. w mózgu, gdzie wchodzi w skład otoczek mielinowych neuronów i umożliwia odseparowanie od siebie przesyłanych przez nie impulsów. Odpowiednie spożycie choliny w ciąży i podczas karmienia piersią, znacznie ułatwione dzięki jedzeniu jajek, pomagają zapobiegać u dziecka wrodzonym wadom rdzenia kręgowego i serca, a także zaburzeniom rozwoju po urodzeniu. To niezwykle istotne, bo przy diecie w stylu zachodnim odpowiednie spożycie tego niezbędnego składnika może dotyczyć najwyżej 10 proc. osób – pozostałe mają niedobory. Cholina pomaga też zapobiegać mutacjom DNA i obniżać we krwi poziom homocysteiny, substancji związanej z nasilonym ryzykiem rozwoju chorób serca i neurodegeneracyjnych.
  • Pomagają ograniczyć apetyt – białka zawarte w jajach należą do najbardziej sycących. Gdy porównano to działanie z wpływem protein pszenicznych, jajka okazały się zapewniać przedłużoną sytość u osób, które z powodu otyłości mają zaburzenia jej odczuwaniem. W jednym z badań zjedzenie jajecznego śniadania pozwalało ograniczyć spożycie kalorii w ramach lunchu, a także obniżyć we krwi uczestników poziom hormonu apetytu o nazwie grelina, a zwiększyć stężenie hormonu sytości – peptydu YY. To działanie ułatwiające skuteczne zastosowanie różnego rodzaju diet, które jajka mogą zawierać np. jedynie na śniadanie.
Idealnym uzupełnieniem jajek pod względem smakowym i odżywczym stanowią zielone warzywa. Warto korzystać zwłaszcza z tych sezonowych, które w szczycie
Idealnym uzupełnieniem jajek pod względem smakowym i odżywczym stanowią zielone warzywa. Warto korzystać zwłaszcza z tych sezonowych, które w szczycie swojej dostępności są najbogatsze w cenne składniki pokarmowe, jak np. szparagi czy fasolka szparagowa. Anto Meneghini/unsplash.com

Ile kcal ma jajko? Ile białka ma jajko?

Porcja 100 g całych jajek bez skorupki to 143 kcal. Około 11 proc. masy jajka to skorupka, 58 proc – to waga białka, a 31 proc. – waga żółtka. Jednak względem tego, co było kiedyś, większe jajka nie zawierają już większych żółtek. Są one podobnych rozmiarów, a rośnie tylko zawartość białka. Kaloryczność jajek zależy od ich wielkości:

  • Jajko o rozmiarze S waży poniżej 53 g i zapewnia do 67 kcal.
  • Jajko o rozmiarze M waży 53-63 g i zapewnia 67-80 kcal.
  • Jajko o rozmiarze L waży 63-73 g i zapewnia 80-93 kcal.
  • Jajko o rozmiarze XL waży powyżej 73 g i zapewnia co najmniej 93 kcal.

Chociaż jajka dostępne są we wszystkich rozmiarach, od S do XXL, warto wiedzieć, że jaja od kur hodowanych w naturalny sposób nie osiągają pokaźnych wielkości, tak jak te od ptaków, którym podawano antybiotyki i środki wzrostu. Dobre jajka to raczej sztuki małe i średnie. Najbardziej zalecane pod względem jakości są jajka ze znakiem „0” (z hodowli ekologicznych) oraz „1” (od kur z wolnego wybiegu).

Podane tutaj wartości energetyczne jaj są nieco inne niż oficjalne, powszechnie dostępne dane, ponieważ w ciągu ostatnich 30 lat zmieniła się ich wartość odżywcza. Jak wynika z analizy przeprowadzonej przez brytyjski Department of Health and Social Care, pod względem zawartości podstawowych składników odżywczych dziś są one zdrowsze, co jest skutkiem zmiany pasz podawanych kurom.

Dzisiejsze jajka zapewniają o 13 proc. mniej kalorii, bo zawierają o 20 proc. mniej tłuszczu – w tym o 20 proc. mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i o 10 proc. mniej cholesterolu. Jednocześnie zawierają o 70 proc. więcej witaminy D i o 100 proc. więcej selenu.

Średnie jajko kurze zapewnia przeważnie 6-7 g białka. Białko jaja ma niespełna 11 proc. tego składnika (w sumie ok. 3,5 g), natomiast w żółtku jego stężenie wynosi prawie 16 proc. (ok. 2,5 g).

Ile gotować jajka na twardo, a ile na miękko?

Najłatwiejszym sposobem przygotowania jajek jest ich ugotowanie – najlepiej tylko lekko wrzącej wodzie, by uniknąć ich uszkodzenia i uzyskania gumowatej konsystencji białka. Jajka na miękko gotuje się od 2 do 4,5 minut, zależnie od pożądanego stopnia miękkości żółtka. Jajka na twardo gotują się zwykle 8 minut.

Należy unikać gotowania jajek dłużej niż przez 10 min, bo po tym czasie zaczynają zachodzić zmiany w żółtku, na którym pojawia się szara lub zielona obwódka.

Po upływie wyznaczonego czasu jajka należy umieścić w zimnej wodzie, co zatrzyma proces gotowania i sprawi, że skorupki tych na twardo będą bez problemu odchodzić od białek. Jeżeli tak się nie dzieje, można obierać jajka pod strumieniem bieżącej zimnej wody. Trudności z obieraniem pojawiają się w przypadku jaj bardzo świeżych.

Surowe jajka – bezpieczeństwo zdrowotne

Największym zagrożeniem ze strony jajek nie poddanych obróbce termicznej jest możliwość zakażenia bakterią Salmonelli, która jest powszechnym patogenem przenoszonym przez drób. Spowodowane nią infekcje mogą być poważnym zagrożeniem dla zdrowia zwłaszcza dzieci, osób starszych i z osłabionym układem immunologicznym.

Dlatego podczas bezpośredniego kontaktu z jajkami, a także przy ich zakupie i przechowywaniu, należy przestrzegać zasad bezpieczeństwa:

  • Mycie rąk po każdym kontakcie z jajkami, a zwłaszcza ze skorupkami.
  • Używanie osobnych naczyń do przygotowania surowych jaj.
  • Zakup jaj tylko z wiarygodnych, sprawdzonych lub licencjonowanych hodowli.
  • Wyrzucanie jaj z jakimikolwiek uszkodzeniami skorupki, a także tych o nietypowym zapachu oraz przeterminowanych.
  • Przechowywanie jaj w lodówce – i kupowanie ich w takich miejscach, gdzie składowane są w chłodzie.
  • Używanie do potraw wyłącznie jaj umytych.
  • Mycie jajek tuż przez samym użyciem – należy przechowywać brudne, bo mycie niszczy ich naturalną warstwę chroniącą przed wnikaniem bakterii do wnętrza.
  • Zjedzenie dań z jajkami w ciągu 2 godzin od przygotowania, jeżeli nie leżą w lodówce.
  • Gotowanie jaj do momentu, aż białka się zestalą – a najlepiej, gdyby żółtka też nie były już płynne.
  • W przypadku przygotowania potraw z surowymi jajkami upewnienie się, że temperatura wewnątrz osiągnęła 71 stopni Celsjusza.
  • Używanie jaj pasteryzowanych lub sparzonych, gdy w przepisie muszą być surowe
  • Przechowywanie jajek z dala od innych produktów, zwłaszcza tych spożywanych na surowo.

EXTRA: Sprawdź, jakie są różnice między jajami z chowu klatkowego i wolnego wybiegu.

Przeczytaj również:

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3